Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

FIFA: további engedményeket kapnak az Ukrajnából és Oroszországból menekülők

A FIFA továbbra is igyekszik élen járni a világpolitikai helyzet követésében. A nemzetközi szövetség az orosz-ukrán háborús konfliktust figyelemmel követve fontos döntéseket hozott meg a minap.

(Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)

A legfontosabb lépés, hogy meghosszabbította annak lehetőségét, hogy az orosz vagy ukrán klubnál játszó labdarúgók szabadon felmondhatják szerződésüket. Az érintett helyen játszó focisták egészen 2023. június 30-ig dönthetnek így, azaz a FIFA sem számít arra, hogy belátható időn belül rendeződne a helyzet. A döntés természetesen nem csak a futballistákra, de az edzőkre, szakemberekre is vonatkoznak. Mindez nagyban megkönnyíti az ukrán klubok talpon maradását, másrészt a külföldiek távozását Oroszországból, melyet a „nyugat” igyekszik mindinkább nehézségekbe sodorni a szankcióival.

Jelentős lépés, hogy az ukrán kiskorúakra a továbbiakban nem érvényes a FIFA, tizennyolc éven aluliak átigazolásáról szóló tilalmi kitétele. Így az ifjú focisták a karrierjük kockáztatása ellenére tarthatnak szüleikkel, ha menekült státuszért folyamodnak Ukrajna határain túl.

A nemzetközi szövetség ismét kihangsúlyozta, hogy elítéli korábbi kedves partnere, vagyis Oroszország erőszak alkalmazását Ukrajnával szemben, és felszólítja előbbit a háború gyors befejezésére, a béke helyreállítására.