Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Harminc évvel ezelőtt nyerték meg a dánok a “strandról” az Eb-t – videóval

A mai napon már 30 éve annak, hogy Dánia labdarúgó-válogatottja története legnagyobb sikerét érte el az 1992-es Európa-bajnokság megnyerésével…

(Photo by Simon Bruty/Allsport/Getty Images)

Az 1992-es svédországi Európa-bajnokságon Dánia úgy indulhatott el, hogy a selejtezőcsoportjukat megnyerő Jugoszlávia a háborús helyzet miatt nem vehetett részt a tornán. A legenda szerint a dán játékosokat szabadságuk idején, a strandról kellett összeszedni, ami bár hangzatos, természetesen nem igaz, mivel tudvalevő volt, hogy a plávik kizárása esetén ők lesznek a beugrók.

A dán válogatott a nyolc csapatos torna csoportköréből a svédek mögött, de az angolok és a franciák előtt jutott tovább, majd az elődöntőben a 2-2-es döntetlen után Hollandiát tizenegyesekkel múlták felül.

Már ez meglepetésnek számított, arra pedig még kevesebben számítottak, hogy az 1992. június 26-án megrendezésre kerülő göteborgi fináléban Dánia 2-0-ra legyőzi Németországot. A döntőben John Jensen és Kim Vilfort találataival voltak eredményesek, a torna négy társgólkirálya között pedig ott volt az Európa-bajnok soraiból Henrik Larsen is a maga három góljával.