Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Korrupció miatt kétéves börtönbüntetéssel nézhet szembe Neymar két korábbi Barca-elnökkel egyetemben

Akár több éves börtönbüntetéssel kell szembenéznie Neyamarnak és a Barcelona két korábbi elnökének, miután elindulnak a tárgyalások a brazil támadó korrupciógyanús leigazolásának ügyében. 

 (Photo by Europa Press/Europa Press via Getty Images)

Bár Neymar már évek óta a Paris Saint-Germain játékosa, még csak most indulnak meg a tárgyalások a 2013-as korrupciógyanús átigazolása ügyében, miután a brazil támadó a Santos csapatától a Barcelonába szerződött.

Neymar és édesapja, illetve a Barcelona két korábbi elnöke, Sandro Rosell és Josep Maria Bartomeu mindössze egy hónappal a katari világbajnokság előtt, október 17. és 31. között áll bíróság elé Barcelonában csalás és korrupció vádjával. A spanyol ügyészség kétéves börtönbüntetést és csaknem 10 millió dollár pénzbüntetést kért Neymarra és az édesapjára.

Az ügyet kirobbantó ok, hogy a brazil támadó 40 százaléknyi játékjogát birtokló befektetési vállalat szerint, kevesebb pénzt kapott, mint amennyi jogosan járt volna, amikor a futballista 2013-ban a Santostól a Barcelonához igazolt. Ezt követően a spanyol adóhatóság is vizsgálatot indított az ügyben, akik arra jutottak, hogy Neymar és édesapja 8,4 millió eurónyi adót csaltak el az átigazolás során.

A Barcelona Neymar átigazolásakor azt jelentette be, hogy 57 millió eurót fizetett a Santosnak a játékosért, de később kiderült, valójában ez az összeg közel 100 millió euró volt, így a klub többmilliós adójárulékot nem fizetett be.

A játékosnak viszont minden bizonnyal akkor sem kellene börtönbe vonulnia, ha bűnösnek találják, mert büntetlen előéletű. Az ügyet 2016-ban már egyszer lezárták, akkor a Barcelonára 9 millió, a Santosra pedig 7 millió dolláros bírság kiszabását javasolták, azonban az ügyészség sikeresen fellebbezett az ítélet ellen, így újra meg tudták nyitni az ügyet.