Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Argentína: helyzetkép és átigazolások a szezon harmadánál

Az idei második argentin bajnoki idényben (Liga Profesional) túl vagyunk már a bajnokság egy harmadán, miközben átigazolási piac is dübörög…

 

Az idei második argentin bajnoki idényében, a Liga Profesional elnevezésű sorozatában a 28 csapatot egy csoportba sorolták. Ebben a kiírásban 27 fordulót játszanak egymással, minden csapat minden ellenféllel egyszer találkozik, lehetőség szerint a tavalyihoz képest fordított pályaválasztásban. A bajnokság küzdelmei a tervek szerint június 3-tól október 23-ig tartanak. A 27 fordulóból eddig tíz kört rendeztek meg, ezen a hétvégén a 11. forduló küzdelmei zajlanak.

A 28 csapat közül már csak egyetlen egy veretlen maradt, melyre aligha számítottunk, hogy a tavaly csupán utolsó előtti helyen végző Atlético Tucumán lesz az. A korábban az Independientét irányító Lucas Pusinerit áprilisban nevezték ki a kék-fehérek kispadjára, akinek vezetésével hat győzelem és négy döntetlen jóvoltából vezetik a bajnokságot, úgy, hogy az utolsó öt meccsen gólt sem kapva diadalmaskodtak. A kék-fehérek 119 éves történetük alatt még soha nem nyerték meg a bajnokságot. Menet közben a közelmúltbeli legnagyobb fogásuk egyértelműen a bolíviai válogatott hálóőre, Carlos Lampe megszerzése volt az Always Ready-től.

Az őket a második helyen két pont hátrányból követő Argentinos Juniors háza táján a legfontosabb változás leginkább Fausto Vera távozása volt, a tehetséges középpályás a brazil Corinthianshoz szerződött. A harmadiktól az ötödik helyig három csapat azonos pontszámmal helyezkedik el. Közülük az előző kiírást veretlenül záró Racing Club a mérsékelt rajt után magára találva csatlakozott a közvetlen élmezőnyhöz, miközben Fernando Gago együttese a középpályát Johan Carbonero és Emiliano Vecchio megszerzésével mélyítette. A Gimnasia La Plata és az Unión Santa Fé háza táján egyelőre kevésbé jegyezhettünk fel jelentősebb mozgást.

Egyetlen ponttal az előbbi tró mögött egy újabb hármas képviselteti magát, a 6-8. helyen a Miguel Ojeda által repített Godoy Cruz, az Huracán és a Platense tíz meccsről 17 pontot regisztrált. Legutóbbi közelmúltbeli nevesebb fogása az ezúttal Brazíliából hazatérő Mauro Zárate szerződtetése volt.

A kilencedik helyre hátrált a korábban még listavezető és nyolc forduló után veretlen Newell’s Old Boys, amely az utolsó két meccsét elvesztette, beleértve a rosáriói klasszikust a Carlos Tévez vezette Canalla ellen. Javier Sanguinetti legénysége éppen a legrosszabbkor került rossz passzba, a januári nagy mozgás után eddig nem jegyezhettünk fel különösebb jövés-menést a klubnál.

A River Plate és a Boca Juniors továbbra is fej-fej mellett halad a középmezőnyben, mindketten gyengébb időszakot próbálnak feledtetni és már elkezdték ledolgozni tetemes hátrányukat. A “milliomosoktól” kulcsemberek köszöntek el Julián Álvarez és Enzo Fernández személyében, Braian Romero ugyancsak átigazolt az Internacionalhoz, míg az újak táborát Rodrigo Aliendro, Lucas Beltrán, Miguel Borja és Pablo Solari alkotják, de bizonyára további vérátömlesztésre lehet még számítani. Eközben az arany-kékektől elköszönt a spanyol másodosztályú Sporting Gijónhoz távozó csapatkapitány Carlos Izquierdoz mellett a Mexikóba igazoló Eduardo Salvio és a Brazíliára esküsző Cristian Pavón. A kispadon a lapátra tett Sebastián Battaglia helyére a naptári esztendő végéig Hugo Ibarrát nevezték ki, míg az eddigi nyári (ha úgy tetszik, ottani helyzetben téli) érkező két európai visszatérő a középpályás Martín Payero és a hátvéd Facundo Roncaglia voltak.

A Carlos Tévezzel jobb formába lendülő Rosário Central még mindig csak a 13. helyet foglalja el, egyetlen ponttal megelőzve négy másik csapatot, köztük a San Lorenzót és a tavalyi első kiírást megnyerő Colónt. A Santa Fé-iek inkább csak gyengültek, miután kapusuk Leonardo Burián a Vélezhez, az említett Aliendro pedig a Riverhez távozott ingyen. A felemás szezont futó Ciclón annak örülhet, hogy Adam Bareiro hét találatával vezeti a góllövőlistát.

Nem lehet túl elégedett a Banfield csapata sem, amely elvesztette a Sao Paulóhoz igazoló Giuliano Galoppót, a pocsék rajt után poraiból feltámadó Defensa y Justiciát ugyancsak brazilok “rabolták le”, Miguel Merentiel a Palmeirashoz került.

Még lejjebb találjuk a tabellán az idei első kiírásban még döntőt játszó Tigre, a VAR által véleményesen támogatott Barracas Central, valamint az Arsenal Sarandi együttesét.

Ugyan a Libertadores-kupában negyeddöntős és az első argentin kiírásban jól muzsikált, az Estudiantes La Plata nem találja a fonalat ebben az idényben, és a Sarmientóval holtversenyben csak a 21-22. helyen vegetál. A Pincha Nehuén Paz és Luciano Lollo személyében a védelembe hozott két rutinos tagot.

A tavalyi második kiírásban az előkelő harmadik helyen végző Talleres Córdoba az első tíz kör alatt mindössze kilenc egységet gyűjtött, egyelőre a nagy visszatérő Julio Buffarini sem tudott segíteni. A nemzetközi porondon még ugyancsak harcban álló Vélez Sarsfield együttese a nagy erősítések ellenére is gyengélkedik, egyetlen győzelmet szereztek, az utolsó három meccsük döntetlen lett. A tavaly még a córdobaiakat irányító Alexander Medina úgy tűnik, nagy fába vágta a fejszéjét, Walter Bou, Leonardo Burián és Diego Godín szerződtetése sem hozott látványos javulást.

Hozzájuk hasonlóan az Independiente is gödörben van, a szurkolók tiltakozása miatt a legutóbbi mérkőzést nem is tudták hazai pályán megrendezni. Julio César Falcioni mester a közelmtúlban lapátra került, több kisebb új érkező közt Iván Marcone náluk tért haza. A Lanús a hat pontjával még inkább éghet, Miguel Almiróntól Frank Kudelka vette át a gyeplőt, menet közben két fiatal játékos is elhagyta a süllyedő hajót egy-egy brazil lehetőség kedvéért: José Manuel López a Palmeirashoz, Kevin Lomónaco a Red Bull Bragantinóhoz szerződött. A mezőny utolsó helyén továbbra is az Aldosivi szerénykedik, amely az edzőcsere ellenére is csupán öt ponttal bír.

Az elmúlt három év bajnoki mérkőzésein szerzett átlagpontjai alapján a Patronato sorsa megpecsételődni látszik annak ellenére, hogy a mostani sorozatban az előkelőnek számító 12. helyet foglalja el. A másik kieső jelenleg az aktuális sereghajtó Aldosivi lenne, de a Central Córdoba és a Sarmiento sincs sokkal előttük.

A bajnokság aktuális állása

Standings provided by SofaScore LiveScore

További dél-amerkai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!