Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Női Eb: Anglia hosszabbításban nyerte meg a döntőt Németország ellen – videóval

A vasárnapi napon rendezték meg az Angliában zajló női labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét a rekordbajnok Németország és a házigazda angol válogatott között a Wembley-ben…

(Photo by Robbie Jay Barratt – AMA/Getty Images)

Hosszabbításos küzdelem árán Anglia hódította el női Európa-bajnoki címet, miután 2-1-es győzelmet aratott Németország válogatottja felett.

Az angolok kezdőcsapata egyetlen helyen sem változott az összes korábbi mérkőzéshez képest, viszont a németek csapatkapitánya, Alexandra Popp a bemelegítés alatt megsérült és nem léphetett pályára a döntőben. A Wolfsburg támadója hat góljával holtversenyben vezette a góllövőlistát és duplázott az elődöntőben a franciák ellen.

Talán emiatt is, de visszafogottabban kezdték a mérkőzést a németek, kezdetben az angolok jóval rámenősebbek voltak. Három perc elteltével White közeli fejesével szemben Frohms védett magabiztosan. Rendezték a sorokat a németek és nem sokkal később az első lehetőségük alkalmával Däbritz lövését Bronze blokkolta bravúros megmozdulással. Bár a németeknek is voltak ellentámadásai, az angolok folyamatos nyomást helyeztek rájuk. A házigazda egymás után több szögletet végezhetett és többször is próbára tették Frohms kapus képességeit, aki azonban becsülettel állta a sarat. Az első játékrész derekánál Stanway kapta a mérkőzés első sárga lapját egy durva belépőért, majd rögtön utána White-ot is figyelmeztette az ukrán játékvezető. A 25. percben egy szöglet utáni kavarodás után Hegering közeli brusztolását Earps hárította a gólvonalon. Menet közben egyértelműen Williamson kezére pattant a labda, melyet meg is nézett a videóbíró, azonban nem ítéltek tizenegyest a németek javára. A játékrész második felére egyre inkább átvette a kezdeményezés jogát a német válogatott. Ugyan Voss-Tecklenburg csapatának kevés igazi lehetősége volt, de több ígéretes akciót is vezetett és nem egyszer zavarba tudta hozni az angolok védelmét. Egy ellentámadás alkalmával White került nagy helyzetbe, de a német kapu fölé bombázott. A félidő utolsó percei már némileg eseménytelenül teltek, gól nélküli döntetlennel ért véget az első 45 perc.

A szünet alatt egyetlen csere történt, Brandot Wassmuth váltotta a németek csatársorában. A frissen beállt támadó két perc után gólt szerezhetett volna, azonban a lendületes kiugrása végén megeresztett gyenge lövését Earps védeni tudta. Újabb két perccel később újabb német helyzet adódott, Magull lövése azonban ajtó-ablak helyzetben elkerülte a kaput. A németek egyértelműen jobban kezdték a második játékrészt, szoros letámadásukkal rendre eredményesen tudták megzavarni az angolokat már a saját térfelükön. Tíz perc elteltével az angolok kettőscserét hajtottak végre, amely során Toone és Russo lépett pályára. Schüller kiugrásánál a hazaiak kapusa tökéletesen mozdult ki a kapujából és lecsente a lábáról a játékszert. A 62. percben Walsh hosszú indítása után a frissen beszálló Ella Toone ugrott ki a védők mögül és higgadtan emelt Frohms kapujába, megszerezve ezzel a vezetést a második félidőben alárendelt szerepet játszó vendéglátók javára. (1-0) Ezt követően a megsérülő Meadet Kelly váltotta az angoloknál. Gyorsan egyenlíthettek volna a németek, azonban Magull lendületből leadott lövése a kapufán csattant, Schüller ismétlése pedig Earps kezei között landolt. Kisvártatva Anyomi és Lohmann is játékra jelentkezett. A rekordbajnok igyekezett újra kézbe venni az irányítást az egyenlítés érdekében. Tíz perccel a vége előtt egy tetszetős támadás végén aztán összejött az egyenlítés, Wassmuth jobb oldali bejátszásából Lina Magull közelről továbbította a játékszert a hálóba. (1-1) A végjátékra az angolok váltak bizonytalanabbá, a németek azonban nem tudták eldönteni a mérkőzést, a rendes játékidő 1-1-es döntetlennel ért véget.

Újabb veszteség érte a németeket, az egyenlítő gólt szerző Magullt sérülés miatt le kellett cserélni, Dallmann váltotta. A hosszabbításban mindkét csapat főként a biztonságra törekedett és mindketten egyre fáradtabban, pontatlanabbul játszottak. Főleg az angolok játszottak bizonytalanul, a németek a letámadások révén többször is labdát szereztek, melyekből helyzeteket alakíthattak ki. A ráadás második félidejében az erejükkel egyre jobban elkészülő angolok szögletet harcoltak ki, a beívelés után a lecsorgó labdát Chloe Kelly másodjára közvetlen közelről sikeresen bekotorta a hálóba, így vezetéshez juttatta Angliát. (2-1) A találat után a gólszerző és a hazai közönség egyaránt eufóriában tört ki. Innentől kezdve az angolok mindenképpen az eredmény megtartására koncentráltak, zseniálisan ölték a másodperceket, a németek szinte labdát sem tudtak szerezni, az angolok sikeresen húzták az időt.

Anglia története során először nyert női Európa-bajnokságot két elvesztett döntő után, míg a korábbi nyolcszoros győztes németek először vesztettek a fináléban.

Női labdarúgás, Európa-bajnokság 2022, döntő:
Anglia – Németország 2-1 (0-0, 1-1, 1-1, 2-1) – hosszabbítás után
Helyszín: Wembley Stadion, London, 87 192 néző; Vezette: Katerina Monzul (ukrán)
Gólszerzők: Toone (62.), Kelly (111.) ill. Magull (79.)
Sárga lap: Stanway (23.), White (24.), Russo (100.), Kelly (111.), ill. Rauch (41.), Oberdorf (57.), Schüller (57.)
Kiállítva: – ill. –

Anglia: Earps – Bronze, Bright, Williamson, Daly (Greenwood 88.) – Stanway (Scott 88.), Walsh – Mead, Kirby (Toone 55.), Hemp (Parris 120.) – White (Russo 56.). Szövetségi edző: Sarina Wiegman.

Németország: Frohms – Gwinn, Hendrich, Hegering (Doorsoun 103.), Rauch (Lattwein 113.) – Magull (Dallmann 91.), Oberdorf, Däbritz (Lohmann 73.) – Huth, Schüller (Anyomi 67.), Brand (Wassmuth 46.). Szövetségi edző: Martina Voss-Tecklenburg.