Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Továbbra sem tudja regisztrálni nyári tranzakciót a Barcelona

A Barcelona igencsak aktív szereplő a nyári átigazolási időszakban, azonban a klub kétségbeejtő gazdasági helyzete miatt a La Liga továbbra sem engedélyezett egyetlen tranzakció beregisztrálását számukra…

(Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto via Getty Images)

Egybehangzó nemzetközi sajtóértesülések szerint a La Liga vezetése továbbra sem engedélyezte a Barcelona számára a következő spanyol bajnoki idénybe az újonnan igazolt játékosok és a szerződést hosszabbító labdarúgók beregisztrálását a 2022-2023-as idényre.

Az utóbbi időben több, a labdarúgást gazdasági oldalról vizsgáló oldal fejezte ki aggályait a Barca új igazolásaival kapcsolatban. Mint ismeretes, a katalán óriásklub az elmúlt öt évben nagyjából 1.2 milliárd euró körüli tartozást halmozott fel, melyért az előző klubvezetés félresikerült döntései és a koronavírus-járvány egyaránt okolható. A klub élére tavaly visszatérő korábbi elnök, Joan Laporta a kiadások átcsoportosításával, fizetések csökkentésével, a közvetítési jogok, valamint a stadion nevének eladásával, illetve különböző hitelek felvételével igyekezett mérsékelni a méretes veszteségeket, hogy egyáltalán fel tudjanak szabadítani bizonyos összeget az új játékosok igazolására.

Az idei nyári átigazolási időszak során Franck Kessié és Andreas Christensen játékjogának ingyesen megszerzése után 58 millió euróért szerződtették Rapinhát, 45 millió euróért Robert Lewandowskit, valamint újabb 50-ért Jules Koundét, miközben a fizetéscsökkentésbe egyaránt beleegyező Ousmane Dembélével és Sergi Robertóval is szerződést hosszabbított.

Mindemellett több játékosától is megszabadulna: a hírek szerint Frenkie de Jongot, az egy éve igazolt Memphis Depay-t és a januárban megszerzett Pierre-Emerick Aubameyangot egyaránt nyíltan árulják.

Spanyolországban a La Ligát egy külön pénzügyi fair play védi, melyben előre meghatározzák az egyes kluboknak, hogy a bevételeik fényében mennyit költhetnek bérekre, átigazolási díjakra. A rendszer lényege, hogy a szabályok megsértését nem utólag büntetik (szemben az UEFA pénzügyi fair play szabályzatával), hanem azonnal, tehát ha egy klub nem felel meg a liga által szabott feltételeknek, akkor nem regisztrálhatja az új játékosát, aki így nem is léphet pályára a bajnokságban. A szigorú szabályok miatt lehet haragudni a La Ligára, de nem érdemes, hiszen azokat éppen a klubok védelme, és legfőképpen a Barca előző rezsimjének pénzügyi ámokfutása miatt hozták létre.

Laporta pénteken elmondta, hogy a játékosok regisztrációjához szükséges összes dokumentumot elküldték a La Ligának, de fel vannak készülve arra, ha esetleg még így sem felelnének meg a kritériumoknak. Végül így sem feleltek meg.

A Barcelona most ebben a helyzetben van, ugyanis amíg nem szabadít fel bizonyos összeget, addig hiába igazolt új játékosokat, nem regisztrálhatja be őket a 2022-2023-as idényre. Arról, hogy mennyivel vannak a szükséges összegtől elmaradva, a különböző gazdasági oldalakon megoszlanak a vélemények, de nagyjából még 150 millió eurót kéne felszabadítaniuk, vagyis még a fentebb említett három játékos eladása sem fedezné makulátlanul.

Egyelőre tehát teljes a bizonytalanság, hogy mi lesz a Barcelona szerződtetett játékosainak sorsa a következő idényben. A katalánok jövő szombaton, a Rayo Vallecano elleni mérkőzéssel kezdik az új szezont, melyen jelen állás szerint eaz említett hét labdarúgó nem léphet pályára, és amennyiben augusztus 31-ig nem tudják megejteni a regisztrációjukat, akkor a 2022-2023-as idény további részén sem lesznek foglalkoztathatóak.