Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eredivisie: a Feyenoord rajtolt a legjobban a holland óriások közül – KÖRKÉP

Ezen a hétvégén rendezték meg a holland bajnokság (Eredivisie) 2022-2023-as kiírásának nyitófordulóját, mely során a három nagy favorit közül kettő idegenben, egy hazai környezetben lépett pályára…

A nagyok közül a legnehezebb dolga a címvédő Ajax Amszterdamnak volt, amely az új éra kezdetén máris komoly próbatétellel szembesült, de végül 3-2-re győzött a Fortuna Sittard otthonában. Alfred Schreuder csapata a találkozó elején rögtön hátrányba került egy kiugrás végén, majd a jelentős mezőnyfölény ellenére a szünetig nem is tudott válaszolni. A térfélcserét követően azonban érvényesült a papírforma: két fiatal játékos, Kenneth Taylor és Devyne Rensch három perc különbséggel eredményes tudott lenni, ezzel megfordították a mérkőzést. Nem sokkal később a Leipzigtől végleg megszerzett Brian Brobbey lőtte a csapat harmadik gólját, aki Tadics bejátszásából volt eredményes közvetlen közelről. Az Ajax ezzel megoldotta a nehezét, azonban a hajrában a veterán Burak Yilmaz egy gyönyörű szabadrúgásgóllal még szépített, így a favorit csak egyetlen találattal győzött.

Fortuna Sittard – Ajax Amszterdam 2-3 (1-0)
Gólszerzők: Gladon (6.), Yilmaz (87.), ill. Tayor (48.), Rensch (51.), Brobbey (62.)

 

A tavalyi második helyezett PSV Eindhoven az első félidő alatt három gólt szerezve 4-1-re diadalmaskodott az FC Emmen ellen hazai környezetben, Ruud van Nistelrooy magabiztos sikerrel mutatkozott be a felnőtt csapat kispadján. Az eindhoveniek az első negyedóra végén egy lendületes támadást követően szerezték meg a vezetést, majd egy elképesztő öngóllal növelték az előnyüket, miután egy kapu elé ívelt szabadrúgás után két Emmen-játékos ért a labdába, a harmadik pedig nem tudott felszabadítani a gólvonalról, miután az egyik lábával eltalálta a másikat. Kevésszel a szünet előtt lőtte a harmadik gólját a PSV, amikor a leshatáron kilépő Cody Gakpo volt eredményes. A fordulást követően tíz perc sem telt el, és Gakpo újabb kiugrás végén talált be, végképp eldöntve a három pont sorsát. A szerényebb képességű vendégek erejéből csupán egy becsületgólra futotta egy lefordulást követően.

PSV Eindhoven – FC Emmen 4-1 (3-0)
Gólszerzők: Bakayoko (18.), Kieftenbeld (26. – öngól), Gakpo (38., 54.), ill. ter Haar Romeny (62.)

 

A vasárnap délután pályára lépő Feyenoord rajtolt a legjobban, miután a tavalyi Ekl-döntős a korai hátrány ellenére 5-2-es sikert aratott a Vitesse Arnhem ellenében. A házigazda az első húsz perc végéhez közeledve került lépéselőnybe, melyre a 31. percben a svéd Patrick Walemark ellentámadás végén szerzett góljával érkezett a válasz. A szünet előtt pedig a rotterdamiak fordítani tudtak, miután Danilo fejelt a hálóba egy kapu elé ívelt szabadrúgást. A második félidőben a Vitesse hamar egyenlíteni tudott, de csak öt percig volt 2-2 az állás, mert Javairo Dilrosun a tizenhatos oldalsó vonaláról ívelt gyönyörűen a hosszú sarokba. Ezzel a váratlan találattal olyannyira sokkolta a Vitesse-t, hogy innentől már csak a Feyenoord volt eredményes. Öt perccel később Danilo duplázni tudott egy kapustól elcsent labdából, majd kisvártatva az előretörő Lutsharel Geertruida is eredményes volt, kialakítva az 5-2-es végeredményt.

Vitesse Arnhem – Feyenoord 2-5 (1-2)
Gólszerzők: Manhoef (19.), Baden Frederiksen (56.), ill. Walemark (31.), Danilo (41., 66.), Dilrosun (61.), Geertrudia (69.)

 

Az 1. forduló eredményei:

Heerenveen – Sparta Rotterdam 0-0
Fortuna Sittard – Ajax Amszterdam 2-3
Cambuur – Excelsior 0-2
PSV Eindhoven – FC Emmen 4-1
RKC Waalwijk – Utrecht 2-2
Groningen – FC Volendam 2-2
NEC Nijmegen – Twente Ensechede 0-1
Vitesse Arnhem – Feyenoord 2-5
AZ Alkmaar – Go Ahead Eagles 2-0

A bajnokság aktuális állása:

Standings provided by SofaScore LiveScore