Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Nyolc csapatot büntetett meg az UEFA pénzügyi szabálytalanságok miatt

A közelmúltban felmerült vizsgálatok megkezdése után az UEFA kihirdette a pénzügyi vizsgálatai eredményét…

(Photo by Kristian Skeie – UEFA/UEFA via Getty Images)

Az UEFA nyolc csapatot büntetett meg a pénzügyi fairplay (FFP) megsértése miatt, azonban enyhítésképpen kevesebbet kell fizetniük, többek büntetésétől pedig eltekintettek.

Az UEFA közleménye megerősíti, hogy az érintett nyolc klub beleegyezett 172 millió eurós pénzügyi hozzájárulásba, amelyet visszatartanak az UEFA klubversenyeken való részvételéből származó bevételekből. Ebből azonban most csak 26 millió eurót kell teljes egészében kifizetni, míg a fennmaradó összeget a kiírt pénzügyi célok teljesítménye esetén nem kell megfizetni.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vétkesnek talált csapatok közül az AC Milannak 2 millió eurót kell fizetnie a teljes 15 millió euróból, a Juventusnak 3,5 millió eurót a teljes 23 millióból, az Internek 4 millió eurót a 26 millió euróból, az AS Romának pedig 5 millió eurót kell fizetnie a 23 millió euróból. A legnagyobb bírságot a Paris Saint-Germain kapta, amelynek most 10 millió eurót kell fizetnie, 65 millió eurót pedig az egyezségi megállapodás fedez.

A további büntetett csapatok: az AS Monaco (2 millió euróból 0,3 millió euró), az Olympique Marseille (2 millió euróból 0,3 millió euró) és a Besiktas (4 millió euróból 0,6 millió euró).

Ugyanakkor a Napoli, a Lazio, a Barcelona, ​​a Chelsea, a Leicester City, a Manchester City és a West Ham United elkerülte az akciót a „kivételes COVID-korlátozások és a történelmi pénzügyi eredmények figyelembevétele” miatt, ám az idei szezontól őket mégis „fokozott figyelemmel kísérik”.

A többiek közül a Borussia Dortmund, az FC Basel, az Union Berlin, a Fenerbahce, a Feyenoord, az Olympique Lyon, a Rangers, a Real Betis, a Royal Antwerp, a Sevilla, a Trabzonspor és a Wolfsburg bár nem teljesítette a követelményeket, esetükben is eltekintettek a büntetéstől a koronavírus-járvány okozta bevételkiesések miatt.