Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A Benfica meglátogatta a Grande Torino emlékhelyét

Miután a Benfica csapata a szerda esti órákban a Juventus ellen lép pályára a Bajnokok Ligája csoportkörében, a lisszaboni csapat küldöttsége lerótta kegyeletét a Grande Torino emlékhelyén…

(Photo by Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images)

A Benfica küldöttsége a szerda reggeli órákban tiszteletét tette a Torinó közelében található supergai bazilikánál, ahol a Grande Torino emlékhelynél helyeztek el virágokat és különböző ereklyéket.

1949. május 4-én a “bikák” csapatának repülőgépe a bazilika falának ütközött, miután a fedélzetén a korszak megannyi klasszis játékosával a Benfica elleni barátságos mérkőzésről tartott haza. A szerencsétlenségben többek közt Valentino Mazzola és Romeo Menti vesztette életét, de elhunyt Schubert Gyula és a csapat zseniális edzője, Erbstein Ernő is.

A tragédia helyszíne, a Torinó keleti szélén fekvő, 672 méter magas Superga domb és a rajta álló azonos nevű székesegyház valóságos zarándokhellyé vált az évek során. A konkrét emlékhely a Superga-bazilika („A piemonti hercegek és királyok örök álmának nyughelye”) mögötti sétányon található, ahol hatalmas, kereszttel díszített márványtáblára vésték fel az elhunytak nevét.

A harmincegy emberéletet követelő légi katasztrófa nemcsak a piemonti várost, egész Olaszországot is sokkolta, gyászba borította 1949-ben, s a helyiek azóta sem mulasztanak el fejet hajtani az elhunytak emléke előtt.