Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az UEFA elnöke elárulta, nyitott-e a többországos Európa-bajnokságra

Az európai labdarúgó-szövetség első embere fontos, jövőbeli terveiről tett említést…

(Photo by Jurij Kodrun/Getty Images)

Az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin a szerdai napon kijelentette, hogy nem tervezi, hogy többé egész kontinensen átívelő Európa-bajnokságot rendezzenek a jövőben:

“Ami a sportszakmai részét illeti, Svájc egy meccset játszott Rómában, majd egyet Bakiban, néhány csapat viszont állandóan otthon játszott, és a döntőbe két olyan válogatott került, amelynek nem kellett utaznia. Egyáltalán nem kedveljük ezt a koncepciót.”

Mint ismeretes, a koronavírus-járvány miatt 2020-ról tavaly nyárra halasztott tornának Budapest, Sevilla, Szentpétervár, London, München, Baki, Róma, Koppenhága, Bukarest, Amszterdam és Glasgow adott otthont. A szlovén sportvezető elmondta, a jövőben nem gondolkodnak 10-11 országban, mert a tavalyi Európa-bajnokság eléggé bonyolult volt, a világjárvány pedig még inkább megnehezítette a rendezést. Ugyanakkor az elnök hozzátette, hogy a legutóbbi, egyszeri alkalom az első Európa-bajnokság hatvanadik évfordulóján a páneurópai barátságot szimbolizálta, ezért döntöttek a különleges lebonyolítási rendszer mellett.

Arra továbbra is lehet számítani, hogy a jövőben nem egy, hanem két, vagy akár több szomszédos ország között rendezzék meg a kontinensviadalt. Utóbbi különösen anyagi szempontból lehet kedvező az egyes rendezők számára, hiszen megoszlanak a költségek.

A 2024-es Európa-bajnokságot Németországban rendezik, míg a hírek szerint a 2028-as kontinens viadalra az Anglia, Észak-Írország, Skócia, Wales és Írország együtt, valamint Olaszország és Törökország szeretne pályázni.