Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Egyelőre nem lesz 32 csapatos Európa-bajnokság – sajtóhír

Megbízható szigetországi lapértesülések szerint az európai labdarúgó-szövetség úgy döntött, hogy a korábbi tervekkel ellentétben egyelőre nem eszközöl létszámemelést az Európa-bajnokság mezőnyében…

(Photo by Soeren Stache/picture alliance via Getty Images)

A The Times beszámolói szerint az UEFA egyelőre mégsem bővítené 24-ről 32 csapatosra az Európa-bajnokságok létszámát a 2028-as kontinensviadaltól.

Az UEFA által a tervek vizsgálatára megbízott munkacsoport ugyanis aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ha az 55 európai válogatottból 32 is résztvevője lenne a kontinenstornának, az komoly bevételcsökkenést jelentene, mind a tévéközvetítések, mind pedig az egyéb kereskedelmi értékek szempontjából a selejtezősorozatban.

Ezért más lehetőségeket is megvizsgálnak, például a hagyományos selejtezőcsoportok helyett az egyenes kieséses rendszert, vagy a Nemzetek Ligája kibővítését, azonban ezek a javaslatok sem arattak eddig osztatlan sikert a közvetítési és kereskedelmi partnerek körében.

A létszámot illetően a végső döntést az UEFA végrehajtó bizottságának novemberi ülésén hozzák meg.

A 2024-es Európa-bajnokságot Németországban rendezik, míg a hírek szerint a 2028-as kontinens viadalra az Anglia, Észak-Írország, Skócia, Wales és Írország együtt, valamint Olaszország és Törökország szeretne pályázni.