Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Felkészülés: Serie A légiósokkal készül az Eb-selejtezős ellenfél

Idén nyáron vette át a bolgár labdarúgó-válogatott irányítását a korább Bundesliga-csillag, Mladen Krstajic. A volt szerb védő éppen a minap hirdetett keretet Ciprus, és az ellenünk is megmérettető Luxemburg ellen.

(Photo Illustration by Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Azonban nem utóbbi kiscsapat az igazán érdekes közös pont Magyarország és a Krstajic-gárda életében. Ugyanis a magyar válogatott Bulgáriával találkozik a jövőre esedékes Európa-bajnoki selejtezőkön. Előbb mi fogadjuk őket március végén Budapesten, majd Szófiába látogatunk november közepén a kvalifikáció hajrájában.

Azonban a nem éppen túl veretes, de fiatal bolgár keretnek előbb még Ciprus és Luxemburg legjobbjaival kell megméretniük. A keret jellemzően a hazai ligájukból épül fel, élen a Ludogorets-cel. További négy játékosuk szerepel Olaszországban. Igaz, közülük csak a Speziaban játszogató Petko Hristov töltött eddig értelmes időt a pályán, hét alkalommal kapott 293 percet a bajnokságban. Valentin Antov (Monza) még ennyit sem lehetett játékban. A Fiorentina Primavera csapatában edződik Dimo Krastev, ő azonban még a felnőtt válogatottban sem kapott lehetőséget. Az igazi kincsnek az Inter U19-ben szereplő tehetség, Nikola Iliev számít. A 18 éves karmester már kétszeres bolgár válogatott, és az ifjúsági Bajnokok Ligájában is letette már névjegyét idén. A Primavera bajnokságban hét találkozón három gól és egy gólpassz a mérlege, míg az európai sorozatban négy meccsen már négy gólja van. Szomorúan konstatálnánk, ha Iliev nem debütálhatna még idén az Inter felnőtt csapatában Simone Inzaghi döntése értelmében.

További érdekessége a bolgár válogatottnak, hogy tagja egy magyarországi légiós is. Yanis Karabelyov a remek Kisvárda alapembere, a középpályás védekezés megalapozója. Igaz, 28 évesen még csak nyolcszor volt válogatott.

A bolgár válogatott kerete:

Kapusok: Daniel Naumov (CSKA 1948), Svetoslav Vutsov (Slavia Sofia), Ivan Dyulgerov (Cherno More)
Védők: Petko Hristov (Spezia), Valentin Antov (Monza), Plamen Galabov (Maccabi Netanya), Dimo Krastev (Fiorentina), Hristiyan Petrov (CSKA-Sofia), Anton Nedyalkov (Ludogorets), Dimitar Velkovski (Cercle Brugge), Victor Popov (Cherno more), Ivan Turitsov (CSKA-Sofia)
Középpályások: Yanis Karabelyov (Kisvarda), Ilia Gruev (Werder Bremen), Ivan Yordanov (Ludogorets), Filip Krastev (Levski Sofia), Dominic Yankov (Ludogorets), Iliyan Stefanov (Levski Sofia), Ilian Iliev (Apollon Limassol), Nikola Iliev (Inter), Yoan Stoyanov (Sektzia Ness Ziona)
Támadók: Marin Petkov (Levski Sofia), Georgi Rusev (CSKA 1948), Kiril Despodov (Ludogorets), Radoslav Kirilov (CSKA 1948), Martin Minchev (Sparta Praha).

Az említett Eb-selejtezős csoport:


Standings provided by Sofascore