Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A FIFA felszólította a vb-résztvevőket, hogy ne politizáljanak, hanem focizzanak

A közelgő labdarúgó-világbajnokság előtt a médiában számtalan negatív hangvételű felszólalás tapasztalható a rendező Katarral és az egész világbajnoksággal kapcsolatban, a FIFA ennek próbál véget vetni…

(Photo by Simon Holmes/NurPhoto via Getty Images)

A nemzetközi labdarúgó-szövetség (FIFA) levélben szólította fel a katari világbajnokságon szereplő válogatottakat, hogy a november 20-án kezdődő tornán a labdarúgásra koncentráljanak, és “ne hagyják, hogy a sportágat ideológiai vagy politikai csatározásokba rángassák bele”.

Gianni Infantino FIFA-elnök és Fatma Samoura főtitkár azt követően írt levelet, hogy a világbajnokság csapatai számos tiltakozással éltek a katari vendégmunkásokkal való bánásmód és az LMBTIQ-jogokkal kapcsolatos aggodalmak miatt.

“Kérem, most már koncentráljunk a futballra!” – idézte a Sky News a FIFA levelét, amelyet a világbajnokságon induló 32 nemzet futballszövetségének címeztek. Az ausztrál szövetség megerősítette a levél kézhezvételét, de nem kommentálták azt.

“Tudjuk, hogy a labdarúgás nem egy légüres térben létezik, és azzal is tisztában vagyunk, hogy világszerte számos politikai jellegű kihívás és nehézség van. De kérem, ne engedjék, hogy a labdarúgást minden létező ideológiai vagy politikai csatába belerángassák. A FIFA-nál igyekszünk minden véleményt és meggyőződést tiszteletben tartani, anélkül, hogy erkölcsi leckéket osztogatnánk a világ többi részének. A világ egyik nagy erőssége éppen a sokszínűségében rejlik, és ha a befogadás jelent valamit, akkor az éppen azt jelenti, hogy tiszteletben kell tartani ezt a sokszínűséget. Egyetlen nép, kultúra vagy nemzet sem »jobb« a másiknál. Ez az elv a kölcsönös tisztelet és a megkülönböztetésmentesség alapköve. És ez a labdarúgás egyik alapértéke is. Kérem tehát, hogy mindannyian emlékezzünk erre, és hagyjuk, hogy a labdarúgás kerüljön a középpontba” – áll a levélben.

Mint ismeretes, a világbajnokság ellen számos tiltakozás jelent meg az elmúlt években a stadionépítések körülményei és a rendező ország emberjogi viselkedése miatt.

A Guardian tanulmánya szerint a Katarban embertelen körülmények közt zajló stadionépítési munkálatok során több mint 6500 pakisztáni, indiai, nepáli, bangladesi és Srí Lanka-i vendégmunkás veszítette életét az elmúlt tíz év alatt. A tényleges adat pedig bizonyára még ennél is magasabb lehet, mivel a szintén nagy számban érkező fülöp-szigeteki és kenyai vendégmunkások adataihoz nem férünk hozzá.

Az évek során számos emberi jogi szervezet emelte fel a hangját a Katarban dolgozó vendégmunkások kizsákmányolása ellen, mivel az embertelen körülmények és a munkavédelmi előírások be nem tartása mellett a katari rendszer lehetőséget teremt arra, hogy sok munkáltató a dolgozói útlevelét magánál tartsa, és ezzel zsarolhassa őket.