Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2022: Ferenc pápa üzent a tornára

A labdarúgás elkötelezett rajongójának tekinthető katolikus egyházfő is üzent a katari világbajnokságra…

(Photo by Stefano Guidi/Getty Images)

A labdarúgást régóta népszerűsítő és maga is kedvelő Ferenc pápa szerdán szokásos audienciájának végén a világbajnokságra küldte üdvözletét:

“Legyen ez a fontos esemény alkalom a nemzetek találkozására és harmóniájára, elősegítve a testvériséget és békét az emberek között. Imádkozzatok a világ békéjéért és a konfliktusok lezárásáért.”

Ferenc pápa régóta az argentin első osztályú San Lorenzo szurkolója. A klub alapításának századik évfordulója, azaz 2008 óta hivatalos tagsággal is rendelkezik, s állítása szerint pápai teendőit megelőzően, amíg ideje engedte, egyetlen hazai mérkőzést sem mulasztott el. Olaszországban a Juventus sikereiért szorít. Régóta azt vallja, hogy a sport a szolidaritás és testvériség előmozdításának egyik módja.

A tisztségét 2013 óta betöltő Ferenc pápa több szempontból is különlegesnek számít az egyházfők között: ő az első jezsuita pápa, egyúttal az első az amerikai kontinensről és a déli félgömbről, illetve a tisztséget 731 és 741 között betöltő, szír származású III. Gergely óta az első nem európai választott lett.

Pápaként a Ferenc nevet vette fel Assisi Szent Ferenc tiszteletére. Saját bevallása szerint azért, mert olyan egyházat szeretne, amely kiáll a szegények, a béke és a teremtett világ védelmében, így I. János Pál pápa óta ő az első, aki eddig nem használt pápai nevet választott. A Time magazin 2013-ban az év emberének választotta őt.