A FIFA elnöke Észak-Koreában is rendezne világbajnokságot

Az idei világbajnokság a helyszín és Katar országának bizonyos cselekedetei miatt rengeteg kritikát kapott, azonban a FIFA elnöke nem úgy tűnik, hogy leállnak a formabontó helyszínekkel…

(Photo by Mustafa Yalcin/Anadolu Agency via Getty Images)

A nemzetközi szövetség első embere, Gianni Infantino a közelmúltban nem először tett formabontó kijelentést. A svájci sportvezető egy interjúban azt mondta, nyitott arra, hogy a jövőben Észak-Korea világbajnokságot rendezzen. Infantino úgy véli, hogy egy ilyen sportesemény közelebb hozhatja a világ egységességét.

Elmondása szerint néhány évvel ezelőtt járt az országban, és akkor arról kérdezte a vezetőket, hogy szeretnének-e Dél-Koreával együtt részt venni egy női vb rendezésében. A “küldetése” ugyan nem járt sikerrel, de Infantino úgy fogalmazott, százszor újra megtenné, ha ez segítene a világ egyesítésében. A FIFA első embere szerint már a katari torna is közelebb hozta az országokat és redukálta a társdalami, vallási különbözőségeket.

“A FIFA egy globális szervezet. Mi a futball emberei vagyunk, nem politikusok, ezért szeretnénk minél közelebb hozni a világ társdalmait egymáshoz. Csak egy ilyen nagy horderejű vállalás hozhat tényleges változást. A FIFA egyik fő üzenete: “a futball egyesíti a világot”, ennek mentén gondolkodunk és ezért is merülhet fel egy ilyen gondolat. Ugyanakkor tudjuk, a labdarúgás nem oldja meg a világ problémáit” – jelentette ki Infantino.

Ugyanakkor a sportvezető ezt az álmát nem a közeljövőben valósítaná meg, konkrétan úgy fogalmazott, hogy “talán egy napon” megtörténhet az észak-koreai vb-rendezés.

A világ legelszigeteltebb és egyik legkeményebb diktatúrájának tartott ország sosem rendezett még semmilyen nemzetközi sporteseményt, ám az utóbbi időszakban némi békülés elindult Dél-Koreával.