Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Spanyol Szuperkupa: büntetőpárbajban tudta csak legyőzni a Real Madrid a Valenciát – videóval

Szaúd-Arábiában, a rijádi Fahd király Nemzeti Stadionban kezdik meg a Spanyol Szuperkupát, melynek elődöntőjében a Real Madrid és a Valencia találkozott. Bár vezettek a királyiak, a Denevérek kiegyenlítettek, és a rendes játékidőben nem is tudták eldönteni a mérkőzést, ahogy a hosszabbításban sem, így büntetőpárbajra került sor. A Real Madrid játékosai most nem hibáztak, ám a Valenciánál ketten is kihagyták a tizenegyesüket, így a királyi gárda lesz ott a Szuperkupa döntőjében.

 (Photo by Stringer/Anadolu Agency via Getty Images)

A mérkőzés elején szinte csak a Real Madrid támadott, bár az első nagy helyzetre a 15. percig várni kellett, amikor Benzema három remek csel után megcélozta a jobb sarkot, de csak mellé lőtte a labdát. A 20. percben Lato esett el a tizenhatoson belül, miután kicselezte a kapust, de nem ítéltek büntetőt érte. A 30. percben Nacho passzával Vinícius lefutja Thierryt, de végül az utolsó pillanatban odacsúszott a brazil elé, aki így csak az oldalhálót találta el. A 37. percben viszont büntetőhöz jutott a Real Madrid, amikor Benzema ismét remekül indult meg de, Cömert bevetődve fellökte őt a tizenhatoson belül. A tizenegyest kiharcoló csatár állt oda a labda mögé, és a jobb alsó sarokba lőtte a kapus mellett, ezzel megszerezve a Real Madridnak a vezetést. A 45. percben még a Valencia veszélyeztetett, amikor egy szabadrúgás után Kluivert passzát Cavani lőtte kapura, azonban Courtois védett, majd kiderült, hogy les is volt.

A második félidőt olyannyira jól kezdte a Valencia, hogy a 46. percben máris kiegyenlített, miután Lato beadását a jobb alsóba rúgta Lino Vázquez mellől, Courtois-nak esélye sem volt. A Real Madrid azonban nem adta fel, át is vette az irányítást a bekapott gól után, a gond csupán az volt, hogy veszélyes helyzeteket nem igazán sikerült kialakítaniuk. A befejezéseik pontatlanok voltak, amik különösen Gaya önfeláldozó védői munkájának volt köszönhető. Talán a 88. percben voltak a legközelebb a gólhoz a királyiak, amikor Valverde beadását nem sokkal fejelte a léc fölé Benzema. A hajrát még megnyomta a Real, és a 95. percben érkezett is a meccslabda, amikor egy kontra végén Vinícius az ötös bal sarkáról a kivetődő kapusba lőtt, Benzema blokkolt lövése után. Mivel ez sem ment be, hosszabbítás következett.

A rendes játékidő után a 93. percben Rüdiger okosan készítette le a labdát Viníciusnak, aki a bal alsóba lőtt volna, azonban Mamardasvili ismét bravúrral védett, ahogy tette ezt a 104. percben is Kroos 21 méteres bombájánál is. A hosszabbítás második félidejében a Valencia szerezhette volna meg a vezetést a 110. percben, amikor Pérez jutott keresztül a védőkön és egy az egyben vihette kapura a labdát, de a lövést védte Courtois. A végén még Asensio próbálkozott egy-két lövéssel, de a kapus ezeket is fogta, így jöhettek a büntetők.

Az első két tizenegyest bevágta Benzema és Cavani is, viszont a következőt elrontotta a Valencia Cömert révén, aki a kapu fölé lőtt. A többi büntetőnél a királyi gárda már nem hibázott, viszont az utolsó tizenegyest Gaya is elrontotta, így a Real Madrid jutott be a Szuperkupa döntőjébe.

Real Madrid – Valencia 1-1 (1-0) H.u. 1-1 – B.u. 2-1
Helyszín: Fahd király Stadion (Rijád) Vezette: Hernández Hernández
Gólszerzők: Benzema (39. – büntetőből) ill. Lino (46.)
Sárga lap: Camavinga (28.), Nacho (109.) ill. Kluivert (31.), Cömert (38.), Cavani (92.), Almeida (99.)
Kiállítás: – ill. –

Real Madrid: Courtois – L. Vázquez (Carvajal, 68.), Militao (F. Mendy, 74.), Rüdiger, Nacho – Valverde (Ceballos, 105.), Kroos, Camavinga (Modric, a szünetben) – Rodrygo (Asensio, 84.), Benzema, Vinícius Júnior. Vezetőedző: Carlo Ancelotti

Valencia:  Mamardasvili – Thierry Correira, Özkacar, Cömert, Gaya – Musah (Foulquier, 95.), André Almeida, Lato (Moriba, 95.) – Kluivert (Duro, 73., Guillamón, 115.), Cavani, Lino (Fran Pérez, 82.). Vezetőedző: Gennaro Gattuso

Spanyol Szuperkupa elődöntők: 

Szerda:
Real Madrid – Valencia 1-1 B.u. 2-1

Csütörtök:
20:00 Betis – Barcelona