Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az UEFA szigorít a pénzügyi fairplay szabályzatán – sajtóhír

Szigetországi sajtóbeszámolók szerint az UEFA változtatni készül a pénzügyi fairplay (FFP) jelenleg érvényben lévő szabályozásán…

(Photo by DAX Images/NurPhoto via Getty Images)

Az UEFA döntött a pénzügyi fairplay (FFP) változtatása mellett, hogy egy szerződés átigazolási díját a jövőben 5 éven belül törleszteni kell a vásárló klubnak. Minderre azért volt szükség, mert a Chelsea 2022 nyarától kezdve meglepően hosszú szerződések aláírásával amortizálták a magas átigazolási díjakat.

A jogi kiskaput tökéletesen példázza Mihajlo Mudrik szerződése: a Sahtar Donyecktől igazolt szélsőért 89 millió fontot fizet a Chelsea, de az ukrán tehetséggel kötött nyolc és fél (!) éves kontraktus értelmében mindössze évi 11 milliót fontot kell átutaljon a Sahtar számlájára.

Az angol klub a tavalyi tulajdonosváltás óta körülbelül 481 millió eurót tapsolt el új játékosokra két átigazolási időszak alatt, de a fent bemutatott módszerrel sikeresen kijátszotta a pénzügyi fair-play szabályait, mely szerint a klubok legfeljebb bevételük 70 százalékát költhetik átigazolásokra, fizetésekre vagy a játékosügynökök jutalékaira. A 2022 júniusában bevezetett szabályozást fokozatosan léptetik érvénybe: a megcélzott 70 százalékos limitet a 2025–26-os idénytől kell betartaniuk az európai kluboknak.

Az UEFA által javasolt szabálymódosítás a szerződések hosszát nem befolyásolja – tehát bárki aláírhat egy évtizedre is egy adott klubhoz, ha úgy akarja –, viszont az átigazolási díjak kifizetését legfeljebb a szerződés első öt évére lehet felosztani. Az új szabályok angol sajtóhírek szerint az év nyarán lépnek életbe, de a klubokat nem fogják visszamenőleg büntetni a korábbi kihágások miatt.