Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A Barcelona éveken keresztül milliókat fizetett a bírói kar alelnökének – sajtóhír

Spanyol sajtóhírek szerint a Barcelona igen kényes ügybe keveredett, miután kiderült, hogy több éven keresztül milliókat fizetett a katalán bírói testület alelnökének.

(Photo by David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images)

Először a spanyol Cadena Ser rádió hozta le a hírt, miszerint a Barcelona 2001 és 2018 között több mint 7 millió eurót fizetett ki a Katalán Labdarúgó-szövetség játékvezetői bizottságának alelnökének, José María Enríquez Negreirának. Ezt később a spanyol AS is megerősítette.

A posztjáról azóta már távozó Enríquez után a spanyol adóhivatal kezdett vizsgálódni, azt pedig már be is ismerte a hatóságoknak, hogy “szakmai tanácsadóként” segített a Barcelonának, és jelentéseket készített nekik a meccseket irányító játékvezetőkről azzal a céllal, hogy a csapat játékosai tudják, hogyan érdemes beszélni velük. Az adóhatóság jelentése szerint “a klub biztos akart lenni abban, hogy semmilyen ellentmondásos játékvezetői ítélet ne sújtsa a Barcelonát.”

A barcelonai ügyészség szerint magánszemélyek közötti korrupció miatt nyomoz a DASNIL 95 SL cég ellen, melynek tulajdonosa a korábbi bíró volt. 2016-ban 532 728, 2017-ben 541 752, 2018-ban 318 200 euró került kiszámlázásra a cégtől a Barcelona felé. Ebben az időszakban Enriquez a játékvezetői testület alelnöke volt. A vizsgálódás viszont amiatt indult, hogy a spanyol adóhatóság számára gyanússá vált a cég működése, és ez a nyomozás fedte fel a Barcelona kifizetéseit Enríquez cége számára.

Josep Maria Bartomeu, a Barcelona korábbi elnöke azt mondta a spanyol Cadena SER-nek, hogy a kifizetések jogszerűen történtek, de egy idő után megszűntették az együttműködést, hogy csökkentsék a költségeket. Bartomeu azt is állította, hogy a kifizetések már 2003-ban is léteztek. Az üzleti kapcsolatot több klubhoz közeli forrás is megerősítette, és mind a kifizetések, mind pedig a DASNIL által kapott jelentések archiválva vannak, és szükség esetén bemutathatóak a bíróság számára. Enriquez fia, aki akkoriban a céget vezette, azt is megerősítette, hogy  játékvezetőkről szóló jelentéseket adott át a katalán klub számára.

A Barcelona azóta közleményt is adott ki az ügyben, amelyben elismerte, hogy együttműködött egy külsős tanácsadóval, aki videós formában technikai riportokat készített más spanyol klubok ifjúsági játékosairól, illetve bizonyos játékvezetőkről is, de állításuk szerint ez bevett szokás a futballkluboknál. Emellett elmondták, hogy nagyon sajnálják, hogy egy ilyen ügy beárnyékolja a csapat jelenlegi kiváló teljesítményét, és jogi lépéseket fog tenni azokkal szemben, akik csorbították a klub hírnevét és kiszivárogtatták az ügy részleteit.