Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

FIFA-gála: Argentína mindent vitt, a világbajnokok lettek az év legjobbjai

Hétfő este Párizsban rendezték meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) éves, “The Best” névre keresztelt díjkiosztó gáláját. A világbajnok argentinok nem meglepő módon mindent vittek. 

(Photo by Aurelien Meunier/Getty Images)

A tavaly decemberben első világbajnoki címét ünneplő Lionel Messi lett a FIFA Év játékosa. Az argentin válogatott hálóőre, Emiliano Martínez lett a FIFA Év kapusa, míg a nemzeti csapatuk szövetségi kapitánya, Lionel Scaloni pedig a FIFA Év edzője. 

Messi az év játékosa szavazáson a 2022-es Aranylabdát megnyerő Karim Benzemát, illetve csapattársát, a francia válogatottal vb-ezüstérmes Kylian Mbappét előzte meg.

A nőknél a tavalyi évhez hasonlóan a Barcelona és a spanyol válogatott támadója, Alexia Putellas lett a FIFA Év női játékosa, a Manchester United és az angol válogatott hálóőre, Mary Earps lett a FIFA Év női kapusa, míg az angol női nemzeti csapat szövetségi kapitánya, Sarina Wiegman pedig a FIFA Év női edzője. 

Kiosztották a magyar vonatkozású Puskás-díjat is, amit az amputált lábú lengyel Marcin Oleksy kapott a brazil Richarlison és a francia Dimitri Payet előtt. A gól IDE KATTINTVA tekinthető meg.

A FIFA FIFpro legjobb tizenegy férfi játékosai között már nagyobb volt a sokszínűség. A FIFA szerint a tavalyi év álomcsapata a következő játékosokból áll:

Kapus: Thibault Courtois (Real Madrid – Belgium)
Védők: Achraf Hakimi (PSG – Marokkó), Virgil van Dijk (Liverpool – Hollandia), Joao Cancelo (Manchester City/Bayern München – Portugália)
Középpályások: Kevin De Bruyne (Manchester City – Belgium), Casemiro (Manchester United/Real Madrid – Brazília), Luka Modric (Real Madrid – Horvátország)
Támadók: Lionel Messi (PSG – Argentína), Karim Benzema (Real Madrid – Franciaország), Kylian Mbappé (PSG – Franciaország), Erling Haaland (Manchester City/Borussia Dortmund – Norvégia)

A Fair Play-díjat a grúz védő, Luka Locsosvili kapta, aki még az osztrák Wolfsberger játékosaként mentette meg az Austria Wien játékosának, Georg Teigl életét, miután egy ütközés után ő volt az, aki kihúzta a nyelvét a torkából, mielőtt az orvosi stáb is megérkezett volna.

A legjobb szurkolóknak járó díjat az argentin válogatottat a világbajnokságra elkísérő argentin drukkerek kapták, a díjat pedig Carlos Tula, egy veterán szurkoló vette át.

A FIFA-gálát először 2017-ben rendezték meg, miután ismét a France Football adja át az Aranylabdát, és azóta is külön díjazzák az év legjobbjait. A hagyományoknak megfelelően a nemzeti válogatottak szövetségi kapitányainak, csapatkapitányainak, a média képviselőinek szavazatiból, valamint a szurkolói online voksokból állt össze a végeredmény.