Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Íme minden idők legjobb edzőinek rangsora

A legjobb irányítók és a legjobb kapusok rangsora mellett az IFFHS közzétette, hogy kik voltak a legjobb kapusok az elmúlt 35 esztendő alatt…

(Photo by David Price/Arsenal FC via Getty Images)

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet közzétette, hogy számításai alapján kik voltak a legjobb labdarúgóedzők 1996 és 2022 között.

Talán nem számít meglepetésnek, hogy a lista élén a Manchester United egykori legendás menedzsere, Sir Alex Ferguson végzett, aki számos egyéb siker mellett 13 bajnoki címet nyert, emellett kiérdemelte a Brit Birodalom Rendje kitüntetést, az Old Trafford előtt szobrot állítottak a tiszteletére.

A második helyen José Mourinho végzett, a harmadik helyre Pep Guardiolát rangsorolták, míg a negyedik helyen Arsene Wenger, az ötödiken Joachim Löw végzett.

Mourinho és Guardiola mellett az aktív szakvezetők közül még ketten – az olasz Carlo Ancelotti (Real Madrid) és az argentin Diego Simeone (Atlético Madrid) – kerültek be a legjobb tízbe azon a szavazásos ranglistán, amelyet 1996-tól tart nyilván a nemzetközi szervezet, és amely az azóta évente elkészített rangsorok pontszámainak összesítése alapján alakult ki.

A top 50 edzőt felsoroló rangsorban mások mellett kilenc argentin, hét-hét spanyol és olasz, hat német, s öt-öt brazil és francia szakember kapott helyet.

A legjobb edzők az IFFHS adatai szerint 1996 óta: 

1. Sir Alex Ferguson (skót) 257 pont
2. José Mourinho (portugál) 242
3. Pep Guardiola (spanyol) 221
4. Arsene Wenger (francia) 211
5. Joachim Löw (német) 200
6. Carlo Ancelotti (olasz) 189
7. Vicente Del Bosque (spanyol) 175
8. Diego Simeone (argentin) 168
9. Marcelo Lippi (olasz) 166
10. Didier Deschamps (francia) 164