Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: szépen küzdött a Ferencváros, de a Leverkusen simán behúzta a továbbjutást

Az Európa-liga nyolcaddöntőinek visszavágóján nehéz feladat várt a Ferencvárosra: a Németországban elszenvedett 2-0-ás vereség után kellett volna ledolgozni hátrányukat és továbbjutni a Bayer Leverkusennel szemben. 

Photo by Rene Nijhuis/BSR Agency/Getty Images

A magyar klubfutball legjelentősebb mérkőzését játszotta a Ferencváros a Leverkusen ellen az elmúlt években – ennek megfelelően nem is a szokásos otthonukban, hanem a Puskás Arénában kapott helyet a találkozó. A létszámra nem lehetett panasz, ahogy a hangulatra sem – minden adott volt egy jó mérkőzéshez. A Leverkusen jól kezdett: azonnal kisajátították a labdát és próbálták beszorítani a Fradit a saját kapuja elé. A zöld-fehérek épp csak kezdtek volna felbátorodni, amikor azonnal jött a hidegzuhany. A fővárosiak ugyanis egy labdavesztés után megpróbáltak visszatámadni az ellenfél térfelén, amit megbüntetett a német csapat. Diaby használta ki félelmetes gyorsaságát a jobbszélen és miután megkerülte a magyar védelmet, magabiztosan fejezte be az akciót.

A korai gól nagyjából tisztázta is, amit addig is sejthettünk: a Fradinak innentől már nem sok reális esélye volt a továbbjutás kiharcolására, sokkal inkább a becsületgólért hajthattak a folytatásban. A hazai szurkolók hátrányban is töretlen lelkesedéssel buzdították csapatukat, Csercseszov tanítványai pedig el is kezdtek támadni. Nagyjából kiegyenlített játékot láthattunk, majd a 14. percben újabb csapás érte a Ferencvárost. Amúgy is rengeteg volt náluk a sérült, a sorhoz pedig csatlakozott Wingo is. Ez pedig azt jelentette, hogy Marquinhos beállása után a norvég támadó, Zachariassen lett az FTC jobboldali védője.

A folytatásban azonban nem sokat kellett védekeznie a Fradinak. A Leverkusen – talán tudatosan – átadta a teret és a labdát a magyar csapatnak. Ők inkább kontrázni szerettek volna a folytatásban. A fehér mezeseknek nagyon ízlett ez a felállás és kimondottan jól nézett ki a játék képe magyar szempontból. A 22. percben pedig egy ordító ziccerig is eljutottak – az első félidő közepén erősen érett az egyenlítő gól. Fél óra elteltével aztán ismét nyomni kezdett a Leverkusen. A gyógyszergyáraknak akadt pár lehetősége, Dibusznak még bravúrt is be kellett mutatnia. Eléggé hullámzó volt a játék. Hol a németek akarata érvényesült, hol a Ferencváros hozhatta a labdát az ellenfél térfelén. A 38. percben az FTC ismét támadott és kapufáig jutott – a félidő végén viszont ismét a Leverkusen nyomott és akár meg is duplázhatták volna előnyüket.

A második játékrész is vendég dominanciával indult. Az 50. percben ziccerig jutottak, majd két perccel később egy érvénytelen gólig – les miatt maradt csak a 0-1-es állás. Ezen a ponton már egyre nehezebb volt tartani a félelmetesen gyors Diaby-t és a (megüresedett) baloldalon szabadon rohangáló Bakkert. Hamarosan újabb Dibusz bravúr és egy vendég kapufa következett. Érett a második leverkuseni gól. Egy óra elteltével valamelyest enyhült a németek nyomása, de már nem engedték át úgy a kezdeményezést a Fradinak, ahogy tették azt az első játékrészben. A zöld-fehéreknek ráadásul nem is nagyon maradtak felnőtt játékosok a kispadon, így Csercseszovnak kis mozgástere volt a változtatások terén.

A 81. percben aztán bekövetkezett az, amit addig is csak kisebb csoda árán tudott elkerülni a hazai csapat: jött az újabb leverkuseni gól. A csereként beállt Adli adta meg a kegyelemdöfést és zárta le végképp az összecsapást. Onnantól már nem nagyon törték magukat a felek és az eredmény sem változott. A Ferencváros 4-0-ás összesítéssel búcsúzik az Európa-liga további küzdelmeitől, a Leverkusen pedig – a látottak alapján teljesen megérdemelten – ott van a legjobb nyolc között.

Ferencváros – Bayer Leverkusen 0-2 (0-1)
Helyszín: Puskás Aréna (Budapest); Vezette: Artur Dias (POR)
G.: Diaby (3.), Adli (81.)
Sárga lap: Csercseszov, ill., –
Piros lap:

Ferencváros: Dibusz – Civic, Knoester, Abena, Wingo (Marquinhos (Lisztes)) – Vécsei, Esiti – Adama Traore, Gojak (Manner), Zachariassen – Ryan Mmaee (Frederiksen). Edző: Sztaniszlav Csercseszov.

Bayer Leverkusen: Hradecky – Bakker, Hincapie (Kossonou), Tah, Tapsoba, Frimpong (Fosu-Mensah) – Andrich (Demirbay), Palacios – Wirtz (Adli), Diaby – Azmoun (Hlozek). Edző: Xabi Alonso.

A nyolcaddöntők visszavágóinak eredményei

Real Betis – Manchester United 0-1
Fenerbahce – Sevilla 1-0
Feyenoord – Sahktar Donyeck 7-1
Freiburg – Juventus 0-2
Arsenal – Sporting CP  1-0
Ferencváros – Bayer Leverkusen 0-1
Real Sociedad – AS Roma 0-0
Royale Union SG – Union Berlin 1-0