Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: büntetők után a Sevilla nyerte a döntőt! – videóval

Az Európa-liga fináléjában a sorozat rekordbajnoka, a Sevilla, és az európai kupaspecialista José Mourinho vezette AS Roma csapott össze Budapesten a Puskás Arénában.

(Photo by Maja Hitij/Getty Images)

Az első félidő nagy részében az olaszok akarata érvényesült inkább, olykor visszahúzódva teljesen a kapujuk elé, olykor feltolt védelemmel játszva sikerült megölniük a spanyolok játékát. A 12. percben pedig kis híján meg is szerezték a vezetést egy jobb oldali akció végén, amikor Celik lőtte be erőből a labdát középre, ami Spinazzolát találta meg, de az olasz szárnyvédő nem találta el a legjobban a játékszert, így Bono védeni tudott. A 35. percben viszont a marokkói kapus is tehetetlen volt, Pellegrini szerzett labdát a középpályán, amire Mancini csapott le és a rómaiak hátvédje azonnal indította belőle Dybalát, az argentin támadó pedig elrúgta Bono lába felett a labdát, ezzel megszerezve csapatának a vezetést (0-1). A bekapott gólt követően rákapcsolt a Sevilla és bátrabban felvállalták az egy az egy elleni szituációkat is, valamint a rizikósabb passzokat is, ami sok veszélyt tartogatott magában. A 44. percben azonban egy szögletből érkezett meg az első komolyabb spanyol helyzet, Rakitic beadása Fernandót találta meg, de a brazil játékosnak kicsit magas volt a labda, így azt már nem tudta irányítani és fölé fejelt. A hosszabbítás 6. percében pedig Rakitic nagyon közel járt az egyenlítéshez, Bryan Gil készített le a horvát középpályás elé egy labdát, aki ballal egy remek lövést adott le, viszont az pechére kijött a kapufáról. A szünetre így egygólos Roma előnnyel mehettek az együttesek.

A második játékrészre a Sevilla úgy jött ki, hogy mindent megtesznek az egyenlítő gólért, ami 10 percet követően össze is jött. Egy remek labdajáratás végén Jesús Navas lőtte erőből a kapu elé a játékszert, amelyet Mancini igyekezett tisztázni En Nesyri elől, de az olaszok védője pechesen ért a labdába, így a combjáról saját kapujába pattant a labda (1-1). Ezt követően inkább a rómaiaknak volt lehetősége eldönteni a mérkőzést a rendes játékidőben, a 67. percben Abraham tudta kis híján a kapuba tuszkolni a labdát, azonban Bono jó helyen állt és bravúrral védeni tudott, majd az ezt követő próbálkozást blokkolták a védők és végül Ibanez törte el a labdát szemben a kapuval. A 83. percben Andrea Belotti kapott jó labdát, viszont egy picit hosszú volt neki, ezért csak a stoplisának a hegyével érte el és mellé ment a labda, de Bono ujjheggyel még beletudott ebbe is érni. A Sevilla az utolsó pillanatokban még átlövésekkel veszélyeztetett, azonban a rendes játékidőben nem tudtak dönteni a csapatok.

A hosszabbításban pedig csak egyetlen komolyabb lehetőség volt, a 120+11. percben egy Zalewski szöglet találta meg a hosszún Smallingot, de az angol védő ívelt fejese lejött a felsőlécről, így jöhettek a büntetőrúgások. Az idegek harcát pedig az andalúzok bírták jobban, ugyanis a spanyolok 4-ből 4-et belőttek, míg az olaszok 3-ból csak 1-et. A Sevilla ezzel begyűjtötte hatodik sikerét az Európa-ligában, de összesen hét győzelme van már a sorozatban az UEFA-kupa elhódításával együtt!

Európa-liga, döntő
Sevilla – AS Roma 1-1 – tizenegyesekkel 4-1
 (0-1, 1-1, 1-1)
Helyszín: Puskás Aréna (Nézőszám:  61 476), Vezette: A. Taylor (angol)
Gólszerzők: Mancini (55. – öngól) ill. Dybala (35.)
Sárga lap: R. Mir (36. – pályán kívül), Rakitic (65.), Lamela (109.), J. Jordán (120+1. – pályán kívül), Montiel (120+4.), Ocampos (120+10.) ill. Matic (21.), Pellegrini (45.), Mancini (48.), Cristante (65.), Celik (74.), Zalewski (105.), J. Mourinho (120+1. – pályán kívül)

Sevilla: Bono – Navas (Montiel 95.), Gudelj (Marcao 120+8.), Badé, Telles (Rekik 95.) – Fernando (J. Jordán 120+9.), Rakitic, Ocampos, O. Torres (Suso 46.), Gil (Lamela 46.) – En Nesyri. Vezetőedző: J. L. Mendilibar

AS Roma: Patrício – Celik (Zalewski 91.), Ibanez, Mancini, Smalling, Spinazzola (Llorente 106.) – Cristante, Matic (Bove 120.), Pellegrini (El Shaarawy 106.) – Dybala (Wijnaldum 68.), Abraham (Belotti 75.). Vezetőedző: J. Mourinho

A mérkőzés videós összefoglalója: