Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U17-es Eb: a németek tizenegyesekkel nyerték meg a döntőt a franciák ellen

Péntek este a budapesti Hidegkuti Nándor Stadionban játszották le a hazai rendezésű UI7-es Európa-bajnokság fináléját Németország és Franciaország korosztályos válogatottjai között…

(Photo by Marton Monus/picture alliance via Getty Images)

Gól nélküli döntetlen után tizenegyesrúgásokkal Németország U17 válogatottja nyerte meg az Európa-bajnokság döntőjét Franciaország U17 ellen.

A franciák kezdték aktívabban a találkozót, különösen Lambourde volt elemében, aki a jobb oldalon több bátor előretörésre vállalkozott, melyekből azonban csak kisebb lehetőségeket tudott kialakítani a német kapu előtt. Ezt követően a németek is egyre több támadást vezettek, de a franciák védelme is biztosan állta a sarat. Az első játékrész derekánál Brunner léphetett volna ki ziccerben, de a lövés pillanatában a francia védők tisztázni tudtak előle. A találkozó jó iramban zajlott, mindkét caspat lendületes támadásokat vezetett, de a védelemek kiválóan látták el a feladatukat, így sokáig nem alakult ki komoly gólszerzési lehetőség egyik oldalon sem. Az első játékrész hajrájában a németek többször is veszélyt teremthettek volna a francia kapu előtt, ám Darvich szabadrúgása a sorfalban akadt el, Brunner pedig egy ellentámadás végén a tizenhatoson belülről fölé bombázott. A kapuk így aztán nem igazán forogtak veszélyben az első 45 perc alatt.

A szünet után bő öt perc elteltével egy lendületes francia támadás során a németek nem tudtak felszabadítani, Bouchenna lövése azonban nagy helyzetben elkerülte a kaput. A folytatásban a franciák egyre inkább ráerőltették akaratukat a németekre és állandósult a mezőnyfölényük. Menet közben Lambourde léphetett volna ki ziccerben, azonban Jeltsch egy bravúros becsúszással szerelni tudta őt. A játékrész derekánál Sanguit kellett ápolni egy ütközést követően. Nem sokkal később újabb nagy lehetőség adódott a francia válogatott előtt, Bouabre lekészítéséből azonban a csereként beállt Issoufou lövésébe beleértek, így Schmitt könnyedén hárított. Kisvártatva Gomis lövése ment el a kapu előtt keresztbe, így újabb komoly lehetőség maradt kihasználatlanul. Az utolsó negyedóráben a német csapatban Dárdai Pál legkisebb fia, Dárdai Bence is pályára lépett. Öt perccel a becserélése után a magyar felmenőkkel rendelkező játékos a tizenhatos előteréből végezhetett el szabadrúgást, melyből a felső lécet találta el. A hajrában egyre többet állt a játék ápolás miatt, miközben a legnagyobb helyzet alkalmával Gomis éles szögből leadott próbálkozását Schmitt hárította. A hosszabbítás perceiben Lambourde előtt adódott lehetőség, Schmitt azonban bravúrral fölé tudta tolni a lövését. Az ellentámadás során a gólhelyzetben kiugró Darvichot Sylla szerelte egy tökéletes becsúszással. A 90 perc és az ötpercces ráadás sem hozott döntést.

Ezt követően tizenegyespárbajra került sor, mely során a németektől Darvich rögtön az elsőt kihagyta, majd sokáig mindkét csapat belőtte a tizenegyeseit. Az ötödik párban viszont Sylla hibázott, amikor már megnyerhették volna a franciák, ehelyett kiegyenlítettek a németek. A franciák hatodik lövője, Bouabre a kapufát találta el, Ouedraogo pedig belőtte a maga tizenegyesét, így Németország lett az Európa-bajnok.

A németek történetük során negyedik alkalommal nyerték meg az U17-es Eb-t.

Németország U17 – Franciaország U17 0-0 (0-0) – tizenegyesekkel: 5-4
Helyszín: Budapest, Hidegkuti Nándor Stadion Vezette: Atilla Karaoglan (török)
Gólszerzők: – ill.
Sárga lap: Brunner (11.), Dal (67.), Ouedraogo (86.), ill. Bouabre (69.), Meupiyou (78.)

Németország U17: Schmitt – da Silva Moreira (Dárdai B. 75.), Jeltsch, Dal (Bulut 84.), Kabar – Harchaoui (Osawe 75.), Ouedraogo – Herrmann, Darvich, Brunner – Moerstedt (Ramsak 56.). Szövetségi edző: Christian Wück.

Franciaország U17: Argney – Titi, Kayi Sanda, Meupiyou, Sangui – Bouneb, Ferro, Bouabre (Sylla 81.) – Bouchenna (Issoufou 62.), Lambourde, Gomis (Tincres 90+2.). Szövetségi edző: Jean-Luc Vannuchi.