Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Női vb: meglepetéstovábbjutók és csillaghullás a csoportkörben – KÖRKÉP

Idén először 32 csapat részvételével kerül megrendezésre a női labdarúgó-világbajnokság, amely július 20-án vette kezdetét Ausztráliában és Új-Zélandon, jelenleg pedig már túl vagyunk a csoportkör küzdelmein…

(Photo by George Hitchens/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

A csoport:

A mezőny legkiegyenlítettebb csoportját Svájc egy győzelem és két gól nélküli döntetlen jóvoltából öt ponttal nyerte meg. A továbbjutást érő második helyet a négyes második európai csapata, Norvégia csípte meg, jobb gólkülönbségével megelőzve az őt legyőző Új-Zélandot. A skandinávok számára belefért az óceániai válogatott elleni vereség, ugyanis amíg a társrendező hatalmas meglepetésre kikapott a Fülöp-szigetektől, addig ők a triplázó Sophie Haug vezérletével kiütötték a kvartett leggyengébb tagját.

A csoport végeredménye

Standings provided by Sofascore

B csoport:

A másik házigazda több sikerrel járt, ugyanis Ausztrália esélyeshez méltóan a hat pontjával megnyerte a csoportját, miután jókora meglepetésre 4-0-ra kiütötte a kanadai válogatottat, amely így lemaradt a továbbjutásról. A második helyen a mindvégig stabilan teljesítő Nigéria végzett öt ponttal, míg az olimpiai bajnok Kanada számára a négy pont nem volt elengedő az üdvösséghez az ausztrálok elleni fiaskó révén. A szerényebb játékerőt képviselő Írország két egygólos vereség után döntetlent ért el az afrikaiak ellen, így emelt fővel búcsúzhattak.

A csoport végeredménye

Standings provided by Sofascore

C csoport:

Ebben a csoportban a továbbjutókat illetően a papírforma érvényesült, az viszont kétségkívül óriási meglepetés volt, hogy az utolsó fordulóban Japán 4-0-ra legyőzte a torna legnagyobb esélyesei közé sorolt Spanyolországot. A japán válogatott a női világbajnokságok történetének első ázsiai csoportgyőztese lett, ráadásul még gólt sem kapott a tornán. Igaz, az első két meccset a hispánok is kapott gól nélkül abszolválták, mielőtt beszedtek tőlük egy négyest. A két gyengébb csapat közül Zambia lett a harmadik, Costa Rica a negyedik, miután az afrikai együttes 3-1-re nyerte az egymás elleni meccset.

A csoport végeredménye

Standings provided by Sofascore

D csoport:

Az Európa-bajnok Anglia két egygólos és egy kiütéses győzelem jóvoltából százszázalékos mérleggel abszolválta a csoportkört, miután 6-1-re múlták felül Kínát az utolsó körben. A második helyen a másik két meccsét egy-egy góllal megnyerő Dánia végzett, az említett ázsiai gárda pedig három ponttal a harmadik helyen zárt. A története első női világbajnokságán résztvevő Haiti bár mindhárom meccsét elvesztette és nem szerzett gólt, valamennyi mérkőzésén képes volt becsülettel helyt állni.

A csoport végeredménye

Standings provided by Sofascore

E csoport:

Az E csoportot Hollandia nyerte, miután az amerikaiak elleni döntetlen előtt és után is aratott egy-egy győzelmet. A csoport leggyengébb csapata ellen hét gólt szereztek a kilencből, miközben Jill Roord és Esmee Brugts egyaránt duplázni tudott. Az Egyesült Államok a vártnál szorosabb csatában kapartintotta meg a továbbjutást érő második pozíciót, ugyanis az előző két vb győztese Vietnám legyőzése után ikszelt a hollandokkal és az utolsó fordulóban Portugália ellen is. Ráadásul a luzitánok hatalmas kedvvel futballoztak ellenük és közelebb voltak a győzelemhez, mellyel kiejthették volna az USA-t. A csoport sereghajtója pont és gól nélkül búcsúzott.

A csoport végeredménye

Standings provided by Sofascore

F csoport:

A nem sokkal a világbajnokság előtt kapitányt váltó Franciaország veretlenül nyerte meg csoportját, a brazilok elleni rangadó után 6-3-ra legyőzve Panamát. Talán a teljes csoportkör legnagyobb meglepetése Brazília kiesése volt, amely négy ponttal csak harmadik lett a csoportjában, mivel az utolsó fordulóban csak egy gól nélküli döntetlenre volt képes az így ötpontos Jamaica ellen, amely a második világbajnokságán először jutott tovább a csoportból és a három meccs alatt 1-0-s gólkülönbséget jegyzett. A brazilok legendás alakja, Marta 37 évesen pályafutása hatodik vb-jén vett részt, de mind közül most érték el a leggyengébb eredményt, és ő maga sem sok vizet zavart ezen a tornán.

A csoport végeredménye

Standings provided by Sofascore

G csoport:

A G csoport esélyesének számító Svédország háromból három győzelemmel húzta be a kvartettet, miközben a skandinávok a második meccsen az Arsenal duplázó védője, Amanda Ilestedt vezetésével 5-0-ra kiütötték az olaszokat. Az igazi csattanó a legvégére maradt, az utolsó fordulóban ugyanis Dél-Afrika egy 92. percben szerzett találattal 3-2-re legyőzte Olaszországot, mellyel megelőzte a taljánokat a továbbjutást érő második helyért, így az afrikaiak kvalifikálták magukat a legjobb 16 közé, az olaszok pedig mindössze három ponttal búcsúzni kényszerültek. A férfiaknál világbajnok Argentína női csapata egy pontot szerezve végzett az utolsó helyen.

A csoport végeredménye

Standings provided by Sofascore

H csoport:

Nem maradtunk meglepetés nélkül az utolsó csoportban sem, ahol a torna legnagyobb esélyesei közé sorolt Németország a három forduló alatt szerzett négy pontjával csak harmadik lett, ezzel búcsúzni kényszerült a világbajnokságtól. A két továbbjutó helyet Kolumbia és Marokkó szerezte meg hat-hat ponttal. A dél-amerikai csapat Real Madridban játszó 18 éves tehetsége, Linda Caicedo az első két meccsen egyaránt betalált, míg az észak-afrikaiak adták a sportág történetének első hidzsábban pályára lépő játékosát Nouhaila Benzina személyében. A csoport negyedik helyén Dél-Korea végzett, amely az egyetlen pontját a németek ellen szerezte, amely végül az európai csapat számára igen sokba került.

A csoport végeredménye

Standings provided by Sofascore

A nyolcaddöntők menetrendje

Szombat:
07:00 Svájc – Spanyolország
10:00 Japán – Norvégia

Vasárnap:
04:00 Hollandia – Dél-Afrika
11:00 Svédország – Egyesült Államok

Hétfő:
09:30 Anglia – Nigéria
12:30 Ausztrália – Dánia

Kedd:
10:00 Kolumbia – Jamaica
13:00 Franciaország – Marokkó