Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2026: kezdődik a dél-amerikai selejtezősorozat

Csütörtökről péntekre virradóra kezdődnek meg a 2026-os világbajnokság selejtezői a dél-amerikai kontinensen a körmérkőzéses szakasz 1. fordulójának mérkőzéseivel…

(Photo by Javier Torres-Pool/Getty Images)

Hamarosan megkezdődik a dél-amerikai kontinensen a 2026-os világbajnokság selejtezősorozata. A körmérkőzéses kvalifikáció első fordulójának mérkőzéseit péntekre, ill. szombatra virradóra rendezik.

A 48 csapat részvételével megrendezésre kerülő 2026-os világbajnokságra a dél-amerikai kontinensről hat csapat automatikusan kvalifikálja magát, a tízcsapatos kvalifikáció hetedik helyezettje pedig pótselejtezőt játszhat. A lebonyolítás a megszokottak szerint zajlik, a tíz csapat egy csoportban körmérkőzéseket vív egymással, és a 18 forduló végeztével alakul ki a végeredmény.

A világbajnoki címvédő argentin válogatott a selejtezőt a legutóbb az ugyancsak vb-résztvevő Ecuador ellen kezdi, míg az ötszörös világbajnok Brazília papíron az egyik leggyengébb ellenféllel, Bolíviával találkozik először. Az első forduló rangadója az Uruguay – Chile összecsapás lehet.

Néhány nappal később jövő kedden az argentinok Bolíviába látogatnak a fulllasztó magaslatra, míg a brazilok Peruban folytatják, Ecuador és Uruguay egymás ellen játszik és egy Chile-Kolumbia összecsapást is rendeznek két, az előző vb-ről lemaradó csapat közt.

Az 1. forduló programja:

Péntek, 00:30 Paraguay – Peru
Péntek, 01:00 Kolumbia – Venezuela
Péntek, 02:00 Argentína – Ecuador
Szombat, 01:00 Uruguay – Chile
Szombat, 02:45 Brazília – Bolívia

A 2. forduló programja:

Kedd, 22:00 Bolívia – Argentína
Kedd, 23:00 Ecuador – Uruguay
Szerda, 00:00 Venezuela – Paraguay
Szerda, 02:30 Chile – Kolumbia
Szerda, 04:00 Peru – Brazília

Az előző világbajnokságra még négy csapat jutott ki automatikusan a kontinensről. Brazília és Argentína veretlenül kvalifikálta magát, valamint Uruguay és Ecuador jutott még ki. Alighanem a mostani selejtezősorozatban is ez a négy csapat számít a legnagyobb esélyesnek: előbbi kettő kiemelkedő minősége egyértelmű, míg az uruguayiak és az ecuadoriak egyaránt ígéretes fiatalokból állnak. (Az egyenlítői ország 3 pontos levonással kezd Byron Castillo dokumentumhamisítási ügye miatt.)

A fennmaradó két automatikus vb-résztvevő helyre alighanem további négy csapat pályázik: Peru csak tizenegyesekkel maradt le az előző vb-ről a pótselejtezőn, Kolumbia, Chile és Paraguay ugyancsak javítani szeretne. Talán ezen hármas valamennyi tagja gyengébb, mint az elmúlt években, de a fanatikus szurkolóikat ki kell engesztelniük, így mindent meg fognak tenni a kvalifikációért.

A kontinens két “sötét lova” továbbra is Bolívia és Venezuela lehet, akik papíron továbbra is gyengébbek a többieknél. A két szerényebb képességű válogatott számára ugyanakkor szintén motiváló lehet, hogy ezúttal a kijutáshoz “csak” a hatodik, a pótselejtezőhöz pedig “csak” a hetedik helyet kéne megkaparintani.

Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a tízből hét(!) válogatottat argentin szövetségi kapitány irányít. Lionel Scaloni (Argentína) mellett Marcelo Bielsa (Uruguay), Néstor Lorenzo (Kolumbia), Eduardo Berizzo (Chile), Guillermo Barros Schelotto (Paraguay), Fernando Batista (Venezuela) és Gustavo Costas (Bolívia) személyében. A fennmaradó három együttesből kettőt ugyancsak argentin edző vezetett a közelmúltban: Gustavo Alfaro a tavalyi vb-t követően távozott Ecuador kispadjáról, Ricardo Gareca pedig tavaly júniusban hagyta el Perut a sikertelen pótselejtező után (és majdnem Ecuador új kapitánya lett). Csak a brazil válogatottnak nincs közelmúltbeli argentin kötődése, ami a presztízs miatt érthető is.

Az első két szeptemberi fordulót követően még októberben és novemberben újabb két-két fordulót bonyolítanak le, majd a kvalifikáció a 7. fordulóval 2024. szeptemberétől folytatódik tovább a jövő nyári Copa América és az azt megelőző felkészülés miatt.

 

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!