Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

FIFA: rekord kiadást regisztrált a szövetség az átigazolási piacon!

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) közleménye szerint megdőlt a nyári átigazolási piac rekordja, mégpedig közel 30%-kal felülmúlva a korábbi, 2019-es csúcsot!

(Photo by David Ramos – FIFA/FIFA via Getty Images)

 

A FIFA adatai szerint 7,36 milliárd dollár cserélt gazdát az átigazolási piacon, ami 26,8%-kal több, mint a korábbi rekordot jelentő évben, 2019-ben!

Ami igazán megdöbbentő, az az ,hogy a klubok közel 50%-kal többet költöttek ez év június 1-je és szeptember 1-je között, mint mondjuk tették 2022 nyarán – Egészen pontosan 47,2%-os emelkedésről beszélhetünk egy év alatt!

“Az angol Premier League költött a legtöbbet, 1,98 milliárd dollár. Az angol klubok igazolták a legtöbb játékost (449) és szintén ők adták el a legtöbb futballistát (514). A piacot szemlélve kijelenthető, hogy Németországban rekordot jelentő, 1,1 milliárd dolláros bevételre tettek szert a klubok!” – olvasható mindez a FIFA közleményében.

A FIFA illetékese, Emilio Garcia Silvero (igazgató – FIFA’s Legal Services and Compliance Division) is rámutatott arra, hogy soha nem történt még olyan, hogy egyetlen szövetség klubja egy milliárd dolláros bevételre tegyenek szert!

Talán kevésbé meglepő, ám a FIFA beszámolójából is kiderül, hogy Szaúd-Arábia ambiciózus projektje valós erőt képvisel a nemzetközi piacon, hiszen a szaúdi klubok a maguk 875,4 milliós kiadásával máris az angol Premier League mögött sorakoznak, lekörözve mind a francia (859,7 millió), a német (762,4 millió), az olasz (711 millió) és a spanyol (405,6 millió) klubokat.

Érdekesség, hogy a szaúdiak már azzal is rekordot döntöttek, hogy elsőként mondhatják el magukról, hogy az évközi átigazolási piacon egy nem európai (UEFA-tagállam) adja a piaci termelés több mint 10%-át: egészen pontosan 14%-ról beszélhetünk!