Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2024: az UEFA súlyos büntetést szabott ki Romániára

Miután a szeptemberi Románia-Koszovó Eb-selejtező a hazai szurkolók diszkriminatív viselkedése miatt hosszabb időre félbeszakadt, a nemzetközi szövetség vizsgálatot folytatott

(Photo by Vasile Mihai-Antonio/Getty Images)

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egy zárt kapus mérkőzésre és 52 ezer eurós pénzbüntetésre kötelezte a román szövetséget a Koszovó elleni Eb-selejtezőn történt szurkolói rendbontás miatt.

Mint ismeretes, a mérkőzésen a hazai ultrák az ellenfél ország létezését megtagadó rigmusokat skandáltak. A vendégcsapat játékosai a kirekesztést megelégelve, levonultak a pályáról. A román labdadrúgó-szövetség hivatalos közleményben ítélte el szurkolói viselkedését, a koszovóiak pedig a nemzetközi szövetséghez fordultak.

Az UEFA hat pont miatt emeltek vádat a románok ellen: nyilvános átjárók elzárása, pirotechnikai eszközök használata, tárgyak eldobálása, sértő, provokatív üzenet megjelentetése (molinón és a szurkolók részéről), valamint rasszista magatartás.

A román szövetség a közleményében maga is elítélte a rendbontó szurkolók tettét, valamint úgy döntött, hogy az október 15-i, Andorra elleni meccsre – a szabályokkal összhangban – a 14 éven aluliakat ingyen beengedik, tíz gyermekenként egy kísérő mellett.