Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Lionel Messi nyolcadszorra is elnyerte az Aranylabdát

A France Football idén is kiosztotta az év legjobb futballistájának járó Aranylabdát Párizsban egy gála keretében. Már korábban megírták többen, és végül hivatalossá is vált, hogy Lionel Messi kapta az elismerést.

(Photo by Tom Jenkins/Getty Images)

Bár a díjátadó előtt már többen tudni vélték, mostanra hivatalos lett, hogy az Inter Miami támadója, Lionel Messi nyerte 2023-ben a France Football Aranylabdáját. A világbajnok argentin játékos a Manchester City csatárát, Erling Haalandot és a játékosát,  utasította maga mögé. Ez Messi 8. Aranylabdája, ami abszolút rekord. Őt Cristiano Ronaldo követi “mindössze” öt díjjal.

A női labdarúgóknál a Barcelona középpályása, a katalán származású Aitana Bonmati nyerte el az Aranylabdát megelőzve a Chelsea ausztrál csatárát, Sam Kerrt, és szintén a Barcelona játékosát, Salma Paralluelót. 

A férfiak Aranylabdájáról szakújságírókból álló zsűri döntött, és idén fontos változás volt, hogy már csak a világranglista első 100 helyezettjének képviselői szavazhattak. Idén is, ahogy már tavaly is, nem a naptári év, hanem az előző szezonban nyújtott teljesítmény alapján ítélték oda a díjat (a július 31-e volt a határ). Új szempontrendszert is bevezettek, miszerint a jelöltek egyéni teljesítménye többet nyom a latba, mint az általuk megnyert trófeák száma, ahogy azt sem vették figyelembe, hogy mit ért el az adott játékos egész karrierje során.

További díjazottak: 

A 2023-es Kopa-díj, vagyis a legjobb 21 év alatti játékos ezúttal is a Real Madrid 20 éves új igazolása, Jude Bellingham kapta az előző szezonban nyújtott teljesítménye alapján. Őt a Bayern München fiatal tehetsége, Jamal Musiala, illetve a két évvel ezelőtti győztes, a Barcelona játékosa, Pedri követte.

Kiosztották az előző idény legjobb kapusának járó Jasin-díjat is, amit most az argentin válogatottal 2022-ben világbajnokságot nyerő Aston Villa-kapus, Emiliano Martínez kapta. A második helyen a Manchester Cityvel triplázó Ederson követi, míg a harmadik a marokkói válogatott és az Al-Hilal hálóőre, Jasszin Bunu lett.

A legeredményesebb góllövőnek járó Gerd Müller-trófeát a Manchester City csatára, Erling Haaland kapta, aki szenzációs, 56 gólos szezont zárt.

Az év klubjának a férfiaknál a triplázó Manchester Cityt választották, míg a nőknél pedig az elképesztő szezont záró, újabb Bajnokok Ligája győzelmet ünneplő Barcelona női csapata lett.

A Sócrates-díjat, melyet a társadalmi szerepvállalásait tekintve kiemelkedő játékosnak ítélnek oda. Ebben az évben a Real Madrid támadója, Vinícius Junior kapta, aki az alapítványán keresztül segíti a szegény brazil gyerekek oktatását, de külön kiemelték a rasszizmus elleni harcát is.

Az Aranylabda-szavazás végeredménye: 

1. Lionel Messi (argentin, Paris Saint-Germain, Inter Miami)
2. Erling Haaland (norvég, Manchester City)
3. Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain)
4. Kevin De Bruyne (belga, Manchester City)
5. Rodri (spanyol, Manchester City)
6. Vinícius Junior (brazil, Real Madrid)
7. Julian Alvarez (argentin, Manchester City)
8. Victor Osimhen (nigériai, Napoli)
9. Bernardo Silva (portugál, Manchester City)
10. Luka Modric (horvát, Real Madrid)
11. Mohamed Szalah (egyiptomi, Liverpool)
12. Robert Lewandowski (lengyel, Barcelona)
13. Jasszin Bunu (marokkói, Sevilla, Al-Hilal)
14. Ilkay Gündogan (német, Manchester City, Barcelona)
15. Emiliano Martínez (argentin, Aston Villa)
16. Karim Benzema (francia, Real Madrid, Al-Ittihad)
17. Hvicsa Kvarachelia (grúz, Napoli)
18. Jude Bellingham (angol, Borussia Dortmund, Real Madrid)
19. Harry Kane (angol, Tottenham, Bayern München)
20. Lautaro Martínez (argentin, Internazionale)
21. Antoine Griezmann (francia, Atlético Madrid)
22. Kim Min Dzse (dél-koreai, Napoli, Bayern München)
23. André Onana (kameruni, Internazionale, Manchester United)
24. Bukayo Saka (angol, Arsenal)
25. Josko Gvardiol (horvát, RB Leipzig, Manchester City)
26. Jamal Musiala (német, Bayern München)
27. Nicolo Barella (olasz, Internazionale)
28. Martin Ödegaard (norvég, Arsenal)
Randal Kolo Muani (francia, Eintracht Frankfurt, Paris Saint-Germain)
30. Rúben Dias (portugál, Manchester City)