Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2024: Lukaku mesternégyessel zárt, a spanyolok megszerezték az első helyet a csoportban – eredmények, összefoglaló

Több csoport is befejezte az Európa-bajnoki selejtezőkörét. Az A-csoportban győztek a spanyolok, ezzel megszerezték az első helyet, az F-csoportban a belgák ötöt lőttek Azerbajdzsánnak, amiből Lukaku négyet vállalt magára. A J-csoportban a portugálok az utolsó, 10. mérkőzésüket is megnyerték, ezzel hibátlanul jutottak ki a tornára.

 (Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images)

A-csoport:

Hiába játszott fölényben a Spanyolország, Grúzia nem hagyta magát. A 4. percben még a spanyolok szereztek vezetést Le Normand révén, de a 10. percben már egyenlítettek a grúzok Kvaratskhelia góljával. A második félidőre azonban feljavultak a spanyolok, és jöttek a gólok: először az 55. percben Ferrán Torres talált be, majd a 72. percben Lochoshvili öngóljával zárták le a mérkőzést. Spanyolország így első helyen jutott tovább a tornára, a grúzok pedig a negyedik helyet zsebelték be.

Spanyolország – Grúzia 3-1 (1-1)
Gólszerzők: Le Normand (4.), Ferran Torres (55.), Lochoshvili (72.) ill. Kvaratskhelia (10.)

Kiegyenlített első félidőt játszottak a csapatok, ám a vezetést Norvégia szerezte meg már a 3. percben Donnum góljával. Skócia is sokat támadott, és a 13. percben büntetőhöz is jutottak, amit McGinn értékesített. Erre a 20. percben Larsen válaszolt, ismét vezetést szerezve a norvégoknak, de a skótok még a 33. percben kiegyenlítettek Ostigard öngóljával. A második játékrészben az 59. percben Armstrong megszerezte a vezetést a hazaiaknak, azonban a skótok nem bírták megtartani az előnyt, mert a hajrában Elyounoussi egyenlített. Az már korábban kiderült, hogy Norvégia a pótselejtezőről is lecsúszott, míg a skótok az első helyre hajtottak, de a döntetlennel és a spanyolok győzelmével ez nem jött össze végül.

Skócia – Norvégia 3-3 (2-2)
Gólszerzők: McGinn (13.), Ostigard (33. – öngól), Armstrong (59.) ill. Donnum (3.), Larsen (20.), Elyounoussi (86.)

Az A-csoport állása:

Standings provided by Sofascore

F-csoport:

Nagy meccse volt Belgiumnak, de még inkább Lukakunak, aki már az első félidőben mesternégyest szerzett Azerbajdzsán ellen. A 17. percben kezdte el a gólgyártást a csatár, majd 20 perc alatt még hármat lőtt. Ehhez az is hozzájárult, hogy a belgák már a 24. percben emberelőnybe kerültek, amikor Israfilov a második sárga lapjával kiállíttatta magát. A második félidőben már nem jöttek a gólok, kivéve a 90. percben, amikor Trossard lezárta a mérkőzést egy ötödik góllal. A belgák Eb-részvétele már eddig is biztos volt, az azeriek elleni sikerük azonban az F-csoport megnyerését is jelentette.

Belgium – Azerbajdzsán 5-0 (4-0)
Gólszerzők: Lukaku (17. 26. 30. 37.), Trossard (90.) ill. –
Kiállítás: – ill. Israfilov (24.)

Végig jobb volt Svédország, Észtországnak szinte momentumai sem voltak egész mérkőzésen. A svédek a 22. percben szerezték meg a vezetést Claesson találatával, amit az 55.  percben növeltek kétgólosra Forsberg révén. Ez végül a győztes találatnak bizonyult. Észtország az utolsó meccsét se tudta megnyerni, és egy ponttal zárta a selejtezőket, a Nemzetek Ligája D-osztályának csoportelsőjeként, még reménykedhetnek a playoffban, míg a svédek a harmadik helyet kaparintották meg, de kiestek.

Svédország – Észtország 2-0 (1-0)
Gólszerzők: Claesson (22.), Forsberg (55.) ill. –

Az F-csoport állása:

Standings provided by Sofascore

J-csoport:

Már az elején jobban játszottak a portugálok és sok helyzetet követően a 37. percben Bruno Fernandes szerezte meg a vezetést, amikor kilőtte a hosszú alsót. A 67. percben már kétgólosra növelték az előnyüket, ekkor Horta érkezett remekül a kipattanóra. A portugálok sorozatban a 10. meccsüket is megnyerték, amivel teljesen hibátlanul zárták a selejtezőt. Izland a 4. helyen zárta a csoportját.

Portugália – Izland 2-0 (1-0)
Gólszerzők: Bruno Fernandes (37.), Horta (66.) ill. –

Kevés helyzetet hozott az első félidő, talán Szlovákia valamennyivel jobb volt, mint Bosznia-Hercegovina.így nem is esett ekkor gól. A második játékrészben a bosnyákok szereztek vezetést a 49. percben Hrosovsky öngóljával, de a szlovákok nagyon hamar megfordították az eredményt: elősz9r Bozenik talált be az 52. percben, majd Satka a 71. minutumban. A 63. percben a bosnyákok emberhátrányba is került, miután  Gojkovic megkapta a második sárgáját. Végül újabb gól már nem esett, így maradt a szlovák győzelem, ami már biztosan kijutott az Eb-re, a bosnyákok meg az 5. helyen végeztek.

Bosznia-Hercegovina – Szlovákia 1-2 (0-0)
Gólszerzők: Hrosovsky (49. – öngól) ill. Bozenik (52.), Satka (71.)
Kiállítás: Gojkovic (63.)  ill. –

Nagyon hamar, már az 5. percben emberhátrányba került Luxemburg, miután azonnal piros lappal kiállították Sinanit. Ez azonban nem tántorította el őket, és egész jól játszottak, ennek pedig a 69. percben ért be a gyümölcse, amikor Rodrigues révén megszerezték a vezetést, amit a végéig meg is tudtak tartani. Luxemburg remekül szerepelt a selejtezőben, de a harmadik hellyel búcsúztak, míg Liechtenstein pont nélkül zárt az utolsó helyen.

Liechtenstein – Luxemburg 0-1 (0-0)
Gólszerzők: – ill. Rodrigues (69.)
Kiállítás: –  ill. Sinani (5.)

A J-csoport állása:

Standings provided by Sofascore