Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2024: Szoboszlai vezérletével hátrányból fordítva legyőzte Montenegrót a magyar válogatott! – videóval

Utolsó fordulójához érkezett az Európa-bajnoki selejtezősorozat a G-jelű csoportban, ahol a magyar válogatott Montenegróval, Szerbia pedig Bulgáriával csapott össze.

Nem hozott sok lehetőséget Magyarország és Montenegró összecsapásának első félideje. A játékot inkább a magyar válogatott irányította, jóval többet volt a labda Marco Rossi csapatánál. Ez a mezőnyfölény viszont nem igazán párosult nagy helyzetekkel, a magyar csapat többnyire beadásokkal próbálkozott, ám ezek nem jártak sikerrel. A montenegróiak sem tudtak nagy veszélyt kialakítani, ennek ellenére a 36. percben mégis megszerezték a vezetést, miután Jovetic jobbról érkező fejesét Rubezic közelről a hálóba fejelte, 0-1! A bekapott gól nem fogta meg a magyar válogatottat, sőt jóval veszélyesebbé váltak támadásban, aminek köszönhetően majdnem össze is jött az egyenlítés. A 45. percben Ádám fejese után Gazdag kanalazott még bele a labdába megelőzve a kapust, ám a próbálkozása a bal alsó mellett hagyta el a játékteret.

A második játékrészben is folytatta a támadó felfogású futballt a magyar csapat, amely folyamatosan igyekezett saját kapuja elé szegezni a montenegrói csapatot. Ádám Martinék azonban sokáig nem találtak fogást a montenegrói védelmen, hogy aztán egy percen belül kétszer is bevegyék a vendégek kapuját! A 67. percben Nagy Ádám mentett utolsó emberként egy magyar szögletet követően, a labdája pedig pontos volt a jobb szélen Szoboszlai számára, aki végül 3 védőt kicselezve kilőtte a hosszú alsót, 1-1! Mindössze 1 perc telt el, amikor a Liverpool kiválósága Ádám Martinnal összejátszva ziccerben léphetett ki a védők közül, majd újból mattolta a kapust, 2-1! Ekkor a csoport másik mérkőzésén Bulgária is megszerezte a vezetést Szerbia ellen, így Montenegró számára egy esetleges győzelemmel elérhetővé vált a csoport második helye, ami miatt ismét támadásba lendültek. A 80. percben Osmajic léphetett ki ziccerben, a lövését azonban Dibusz nagy bravúrral fogni tudta, majd nem sokkal később újabb bravúrt mutatott be a magyar hálóőr, aki Jovetic 17 méterről leadott emelését fogta ki. A 87. percben aztán ismét Dibusz volt a hős, aki három hatalmas védést mutatott be nagyjából 5 másodperc leforgása alatt, de Krstovic egy, és Radulovic két lövése sem tudott kifogni rajta. A 93. minutumban aztán végleg eldöntötte a három pont kérdését a magyar válogatott! Szoboszlai végezhetett el 17 méterről, amit Dukic még nagy bravúrral hárítani tudott, de a kipattanót Nagy Ádám vágta kapásból a hálóba, 3-1! Ezzel a magyar válogatott története során először győzte le Montenegrót, és veretlenül zárt a G-csoport élén, míg a második helyet Szerbia szerezte meg!

Magyarország – Montenegró 3-1 (0-1)
Helyszín:
Puskás Aréna Vezette: D. Makkelie
Gólszerzők:
Szoboszlai (67., 68.), Nagy Á. (90+3.) ill. Rubezic (36.)
Sárga lapok: Szoboszlai (26.), Gazdag (35.), Dibusz (78.), Nagy Zs. (86.) ill. Camaj (13.), Savic (18.) Rubezic (34.), Vesovic (47.), Vujacic (70.), Raickovic (88.), Kuc (90+2.)
Kiállítás: ill.-

Magyarország: Dibusz – Szalai, Lang, Balogh – Nagy Zs., Styles (Horváth 64.), Nagy Á. (Szuhodovszki 90+4.), Bolla (Nego 46.) – Szoboszlai, Gazdag (Kalmár 46.) – Ádám (Németh 78.) Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Montenegró: Mijatovic (Dukic 58.) – Rubezic (Raickovic 76.), Savic, Vujacic – Vesovic (M. Vukcevic 55.), Jankovic (Radulovic 71.), Kuc, Camaj (Krstovic 70.), A. Vukcevic – Jovetic, Osmajic Szövetségi kapitány: Miodrag Radulovic

A mérkőzés összefoglalója:

A G-csoport 8. fordulójának eredményei:

Magyarország – Montenegró 3-1
Szerbia – Bulgária 2-2

A G-csoport végeredménye:

Standings provided by Sofascore