Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2024: Olaszország címvédőként kiszenvedte az Európa-bajnoki részvételt! – eredmények, tabella

Véget értek a küzdelmek az Európa-bajnoki selejtező sorozatban. További három csoportban dőlt el az egyenes ági továbbjutók kérdése, többek között az is, hogy Olaszország a világbajnoksággal ellentétben nem marad le egy újabb nagy tornáról – Címvédőként!

(Photo by Claudio Villa/Getty Images)

 

C-csoport:

Ukrajna – Olaszország 0-0

Olaszország Európa-bajnoki címvédőként óriási nehézségek árán, de csak biztosította részvételét a németországi tornán. Az Ukrajna elleni találkozón a vereséget kellett elkerülnie Luciano Spalletti válogatottjának, amely végül sikerült. A sors különös fintora lehetett volna, hogy az olaszot jóval közelebb jártak a mindent eldöntő találathoz, azonban alaposan meghűlt bennük a levegő, amikor Mikhailo Mudryk  a hosszabbításban összerogyott a büntetőterületen belül… A VAR végül – jogosan – nem vizsgálta az esetet, így az olaszok a kijutásnak örülhettek – Öröm az ürömben, hogy könnyen lehet, hogy negyedik kalapos csapatként várják majd az ellenfeleket (…) Ukrajnának sem kell végleg csüggednie, hiszen a tavaszi pótselejtezőben még reménykedhet!

 

Észak-Macedónia – Anglia 1-1 (1-0)
Gólszerzők: Bardhi (41.) illetve Kane (59.)

A csoportot már korábban eldőlt, hogy biztosan megnyerő Anglia, ha nem is vette félvállról az összeállítás alapján a találkozót (Jordan Pickford, Kyle Walker, Phil Foden, Harry Maguire, Bukayo Saka vagy Declan Rice mind kezdett az összecsapáson – a szerk.) , azért érezhetően nem ‘égett a legnagyobb bizonyítási vágy’ angol játékosokban – Eltekintve az első válogatott meccsén egyből a kezdőcsapatba is kerülő Rico Lewis-tól. A Manchester City játékosa balhátvédként végigjátszotta az egyébként nem túl eseménydús találkozót.

 

A csoport végeredménye:

Standings provided by Sofascore

 

E-csoport:

Albánia – Feröer-szigetek 0-0

Az elmúlt fordulóban Eb-részvételüket bebiztosító Albánok számára elmaradt a a nagy ünnep, nem sikerült hazai pályán győzelemmel zárni a sorozatot – De az egy pontnak hála így is a csoport élén végzett Albánia!

 

Csehország – Moldova 3-0 (1-0)
Gólszerző: Doudera (14.), Cory (72.), Soucek (90.)
Kiállítva: Baboglo (55. – második sárga lappal)

A csehek ha nehezen is, de hozták a kötelező győzelmet, amelynek elérésében nagy segítségükre volt, hogy az addig nem csak bátran, de támadólag is fellépő Moldova az 55. percben emberhátrányba került. Csehország csoport-másodikként zárt, elsősorban annak köszönhetően, hogy nem tudta egyszer sem legyőzni Albániát a sorozatban.

 

A csoport végeredménye:

Standings provided by Sofascore

 

H-csoport:

Észak-Írország – Dánia 2-0 (0-0)
Gólszerző: I. Pirce (60.), Charles (81.)

A már biztos Eb-résztvevő Dánia a selejtezősorozatban saját esélyeit már régebb óta nullára redukáló Észak-Írország otthonában szenvedett vereséget egy olyan meccset, ahol mondhatni a vendéglátók két kaput eltaláló lövésükből szereztek két gólt, és az ezzel járó három pontot. Érdekesség, hogy Dánia előtt, Észak-Írország hazai pályán csupán San Marino ellen szerzett pontot…

A több kulcsjátékosát nélkülöző Dánia a vereség ellenére is csoportelső lett.

 

Szlovénia – Kazahsztán 2-1 (1-0)
Gólszerzők: Sesko (41. -büntetőből), Verbic (86.) illetve Orazov (48.)

A játéknap egyik kiemelt összecsapásának tétje az Európa-bajnoki részvétel volt. Mindezt a találkozót is kedvezőbb helyről váró szlovénok érték el. Szomszédunk sztárcsatára, a Benjamin Sesko büntetőjéve lszerzett vezetést, amelyet az egész selejtezősorozat egyik, ha nem a legnagyobb meglepetését szolgltató Kazahsztán a második félidő elején eltüntetett.

A végig kiélezett, ám a nagy tét ellenére sem durva találkozón a mindent eldöntő csapást végül Szlovénia vitte be a hajrában. A hazaiaknak elég lett volna elkerülnie a vereséget Kazahsztán ellen, szemben a győzelmi kényszerben futballozó vendégekkel… Ukrajnához hasonlóan Kazahsztánra is pótselejtező vár.

 

San Marino – Finnország 1-2 (0-0)
Gólszerzők: Berardi (90+7.) illetve Soiri (50. és 58.)

A mondhatni kötelező győzelemhez vezető utat a finnek a második félidőben találták meg a sorozatban az első pontját nagyon megszerezni akaró hazaiak ellen – Végül a nagyobb tudáskülönbség döntött, de dicsérjük San Marino becsületét, hiszen a miniállam válogatottja a hosszabbítás legvégén szépíteni tudott!

 

A csoport végeredménye:

Standings provided by Sofascore