Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Hamarosan bevezetik a tízperces büntetést a labdarúgásban

A sportág nemzetközi szabályalkotó testületének (IFAB) Londonban megtartott szokásos őszi előkészítő értekezletén egyetértés mutatkozott az időbüntetés profik közti kipróbálásában…

(Photo by Marcel van Dorst/NurPhoto via Getty Images)

A szabályalkotó testület tagjai bizakodóak, hogy az amatőrök közt jól vizsgázott az új rendszer, így belátható időn belül a profik közt is kipróbálhatják a tízperces kiállítást.

Nemcsak az elsősorban taktikai szabálytalanságokért és a játékvezetőkkel szembeni tiszteletlenségért kiszabni tervezett (valószínűleg tízperces) időbüntetés bevezetése kapott támogatást a keddi összejövetelen, hanem az is, hogy mérkőzés közben a rögbi mintájára csak a csapatkapitánynak legyen lehetősége kommunikálni a játékvezetővel.

Az értekezleten részt vevő Pierluigi Collina, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) játékvezetői bizottságának elnöke szerint „nagyon valószínű”, hogy a fenti intézkedéseket a profik között is kipróbálják – a legfontosabb feladat most az, hogy meghatározzák, melyik versenysorozat a legalkalmasabb a tesztre.

“Az ülés pozitív üzenete az, hogy igen, lépéseket fogunk tenni ezekbe az irányokba. A következő hetekben, hónapokban kiválasztjuk a tesztelés terepeit” – jegyezte meg Lukas Brud, az IFAB titkára.

A keddi heathrow-i megbeszélésen elhangzottak értelmében az IFAB a közeljövőben a VAR hatáskörének kiterjesztésén, az időhúzás szankcionálásának szigorításán, a tizenhatoson belüli kezezés egyértelműbb értelmezésén, valamint egy félautomata lesjelző berendezés alkalmazásán is dolgozik majd – utóbbi fő célja a leshelyzetek VAR-megítélésének felgyorsítása lenne. A biztató tesztek nyomán napirenden tartják a játékvezetők testkamerával történő ellátását is.

A kedden bejelentett javaslatokat az IFAB 2024. márciusi, glasgow-i közgyűlésén tárgyalják majd, és ott dönthetnek majd az elfogadásukról.