Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Mascherano szívesen látná Messit az olimpián

Januárban rendezik meg a dél-amerikai olimpiai selejtezőket a 2024-es párizsi olimpiai játékok férfi labdarúgótornáján való részvételért…

(Photo by Amin Mohammad Jamali/Getty Images)

Az argentin U23-as válogatott január végétől szerepelhet a dél-amerikai olimpiai selejtezőn Venezuelában, melyre Javier Mascherano szövetségi edzői kijelölte a korosztályos nemzeti csapat keretét.

Az argentin korosztályos válogatott keretében a tréner jobbára az otthon játszókra támaszkodott, mindössze öt légiós kapott helyet, azok is az amerikai kontinensről, mivel az európai légiósok nem tarthatnak ezúttal a csapattal.

A dél-amerikai kontinens tíz tagországa január 20. és február 11. között Venezuelában küzdhet a kvalifikációt jelentő négy pozíció megszerzéséért. A csapatokat két ötcsapatos csoportba sorolták, melyből az első két-két helyezett jut be a legjobb négy közé. A második szakaszban a résztvevők újabb körmérkőzéseket bonyolítanak le egymás közt, melynek végeztével az első két helyezett kvalifikálja magát a párizsi ötkarikás játékokra.

A dél-amerikai olimpiai selejtező csoportbeosztása:

A csoport: Venezuela, Brazíla, Kolumbia, Bolívia, Ecuador
B csoport: Argentína, Uruguay, Chile, Paraguay, Peru

Argentína eddig a 2004-es és a 2008-as olimpiai aranyérem előtt két ezüstérmet szerzett. Bár címvédőként távolmaradtak a 2012-es olimpiától, a legutóbbi két alkalommal újra kijutottak, de a csoportkörből való továbbjutás nem jött össze.

A dél-amerikai olimpiai selejtezőt az argentin válogatott eddig öt alkalommal (1960, 1964, 1980, 2004, 2020) nyerte meg, ennél több elsősége csak a hétszeres nyertes Brazíliának van a térségből.

Az olimpián az egyes válogatottak keretében 2001. január 1. után született játékosok kaphatnak helyet, plusz három túlkoros labdarúgó. Így akár az is előfordulhat, hogy Lionel Messi ott legyen a jövő nyári olimpián (bár közvetlenül a Copa América után erre alighanem kevés lenne az esély), ahogyan azt Mascherano reméli:

“Mondtam neki, hogy nyitva áll előtte az ajtó. Ha kijutunk az olimpiára, akkor szívesen látnánk őt az ötkarikás csapatban, csak rajta múlik, hogy csatlakozik-e hozzánk. Nagyon jó barátok vagyunk, boldoggá tenne a jelenléte.”

 

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!