Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Különleges módon emlékeztek meg Rióban Peléről

December 29-én volt egy éve, hogy elhunyt a legendás háromszoros világbajnok Pelé…

(Photo by Keystone/Getty Images)

Országszerte több helyszínen is megemlékezést tartottak Brazíliában Pelé halálának egyéves évfordulója tiszteletére.

Rio de Janeiróban a Krisztus szobornál egy projektor segítségével Pelé nevét és 10-es mezszámát vetítették ki az ország egyik leghíresebb látványosságára, a megemlékezés során pedig felolvasták Ferenc pápa üzenetét is.

“Pelé, ahogy Edson Arantes do Nascimento világszerte ismertté vált, kétségtelenül egy olyan sportoló volt, aki egész életében egy sportoló pozitív vonásait mutatta. A »Futball királyának« emléke sokak fejében kitörölhetetlen marad, az új generációt pedig arra ösztönzi, hogy a sport által erősítse a köztünk lévő köteléket, az egységet” – írta a katolikus egyházfő.

A santosi Pelé Múzeumban és a játékos szülőhelyén, Tres Coracoesben is vallási megemlékezést tartottak. Egykori klubja, a Santos stadionjában, a Vila Belmiróban Pelé egyik fia, Edson Cholbi do Nascimento tíz fehér léggömböt engedett a magasba a kezdőkörből.

Pelé a Santosban mutatkozott be a felnőtteknél, majd vált világklasszis játékossá, a csapatot közel húsz évig, 1956 és 1974 között erősítette. Pályafutását a New York Cosmosban zárta le, amelyben 1975 és 1977 között három idényben is szerepelt. Klubjaival szerzett trófeái mellett Pelé annak idején 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben ünnepelhetett világbajnoki címet a brazil válogatott futballistájaként. A Seleção színeiben 92 találkozón 77 gólt szerzett. Pályafutása során 1363 mérkőzésén 1281 (más számítások szerint 1284) gólt szerzett.