Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Gyász: elhunyt a brazil labdarúgás legendás alakja

92 évesen korában életét vesztette az összesen négy világbajnokságon diadalmaskodó brazil legenda…

(Photo by Jamie Squire/Getty Images)

Péntekről szombatra virradóra jelent meg a világsajtóban, hogy 92 évesen elhunyt a brazil legenda, Mário Zagallo.

A néhai balszélső aktív pályafutása során csak hazájában futballozott a Flamengo (1951-1958) és a Botafogo (1958-1965) alkalmazásában. Menet közben 1958 és 1964 között 33 mérkőzésen öt gólt szerzett a brazil válogatott színeiben. Zagallo játékosként tagja volt az 1958-as és az 1962-es világbajnok Selecaónak, majd az 1970-es tornán szövetségi kapitányként vezette újabb vb-címhez a Pelé, Jairzinho, Rivellino és Tostao által fémjelzett csapatot, melyet sokan minden idők legerősebb brazil válogatottjának tartanak. Ezáltal Zagallo lett a sportág történetének első személye, aki játékosként és edzőként is világbajnokságot nyert.

Edzőként számtalan brazil csapat mellett időről időre Ázsiában is vállalt munkát, különböző klubcsapatok mellett például Szaúd-Arábia, Kuwait és az Egyesült Arab Emirátusok válogatottjának is volt a szövetségi kapitánya.

Zagallo 1994-ben negyedszer is világbajnok lett, amikor az amerikai vb-n Carlos Alberto Parreira segédedzőjeként lett aranyérmes. A labdarúgás történetének egyetlen négyszeres világbajnoka, még ha különböző minősítésekben is szerezte. A torna után Zagallót még egyszer kinevezték a nemzeti csapat élére 1994-től 1998-ig, de az 1998-as vb-döntőt elvesztették a franciák ellen.

Később még 2002-ben megbízott kapitányként egy meccsre visszatért a brazil válogatotthoz, utoljára 2003 és 2006 között a Selecao koordinátoraként tevékenykedett.

Nyugodjon békében.