Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika-kupa: Kamerun a hosszabbításban győzött és továbbjutott – videóval

Az Elefántcsontparton zajló Afrikai Nemzetek Kupája keddi kora esti programjában a C csoport utolsó fordulójának mérkőzéseit bonyolították le…

(Photo by MB Media/Getty Images)

Heroikus végjátékban Kamerun 3-2-es győzelmet aratott Gambia ellen, mellyel a korábbi ötszörös győztes nagy nehézségek árán kiharcolta a továbbjutást. A gól nélküli első játékrészben a kameruni válogatott támadott többet, azonban a komolyabb lehetőségek rendre Gambia előtt adódtak. A szünet után alig tíz perc telt el a folytatásból, és N’Koudou balról a kapu elé tett bejátszását Karl Toko Ekambi csúsztatta látványos mozdulattal közelről a hálóba. Rigobert Song csapata látszólag magabiztosan kézben tartotta az események és őrizte minimális előnyét. Az utolsó húsz percen belülre érve Gambia szinte a semmiből kiegyenlített, amikor egy jobb oldali bejátszást a kapu elé berobbanó Ablie Jallow kapásból juttatta a hálóba. Egy csapásra izgalmassá vált a mérkőzés, hiszen egyik csapat számára sem lett volna jó az egy pont. A 85. percben egy remekül végig játszott gambiai ellentámadás végén a frissen beálló Ebrima Colley lőtte ki Onana kapuját, vezetéshez juttatva csapatát. Két percig sem vezetett Gambia, mert kisvártatva egy jobb oldali beadás után a rövid saroknál menteni igyekvő James Gómez szerencsétlenül ért hozzá a játékszerhez, így az a kivetődő Gaye mögött kötött ki. A rendes játékidő lejárta után Kamerun a vezetést is átvette, miután N’Koudou szögletét Christopher Wooh fejelte az ötösről a hosszú sarokba. Az izgalmaknak még mindig nem volt vége, a 94. percben Gambia egyenlíthetett volna, azonban Sanneh egy szöglet után kézzel ütötte be a játékszert Onana kapujába, így a videóbíró érvénytelenítette a találatát. Kamerun megőrizte egygólos előnyét a lefújásig, így négy ponttal továbbjutott a csoportból, a nyolcaddöntőben a szintén gyengélkedő Nigériával találkozhat, Gambia pedig nulla ponttal búcsúzott.

Gambia – Kamerun 2-3 (0-0)
Gólszerzők: A. Jallow (72.), E. Colley (85.), ill. Toko Ekambi (56.), J. Gómez (87. – öngól), Wooh (90+1.)

 

A csoport másik mérkőzésén a már biztos továbbjutó Szenegál 2-0-s győzelmet aratott Guinea ellen, így Sadio Manéék százszázalékos teljesítménnyel abszoválták a csoportkört. Aliou Cissé fiai bár tét nélkül léptek pályára, komolyan vették a mérkőzést és az első félidőben közel jártak a vezetés megszerzéséhez, de elpuskázták a lehetőségeiket. A második etap derekánál szerezték meg a vezetést a szenegáliak, amikor Diatta kapu elé ívelt szabadrúgását Abdoulaye Seck fejelte a kapuba. Ugyan Guinea komoly erőfeszítéseket tett az egyenlítésért, nem jártak sikerrel, ehelyett a legvégén egy kontrából Szenegál biztosította be a győzelmét, miután Mané elfutását követően Iliman Ndiaye volt eredményes. Szenegál így háromból három győzelemmel jutott tovább a csoportból, Guinea a harmadik helyen ugyancsak biztosan továbbment.

Guinea – Szenegál 0-2 (0-0)
Gólszerzők:ill. A. Seck (61.), Ndiaye (90+1.)

 

A csoport végeredménye

Standings provided by Sofascore