Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika-kupa: Elefántcsontpart hátrányból fordítva nyerte meg a döntőt – videóval

Az Elefántcsontparton zajló Afrikai Nemzetek Kupájában vasárnap este a házigazda elefántcsontparti válogatott és Nigéria vívta egymással a kontinensbajnokság döntőjét…

(Photo by MB Media/Getty Images)

A házigazda Elefántcsontpart győzelmével zárult az Afrikai Nemzetek Kupája, miután a kontinenstorna vasárnap esti döntőjében a vendéglátók 2-1-re legyőzték Nigériát.

A mérkőzés elején a házigazda lépett fel kezdményezőbben, azonban az “elefántok” előtt hiába adódott több lehetőség, komolyabb védést csak elvétve kellett bemutatnia Nwabali kapusnak. Ennek ellenére a vezetést Nigéria szerezte meg, amely a 38. percben egy bal oldali szögletrúgást követően volt eredményes, miután az egész tornán bombaformában játszó William Troost-Ekong fejelt a hálóba egy felpattanó labdát. Az első játékrész a “Szuper sasok” 1-0-s vezetésével ért véget. A hazaiak a szünet után még inkább rákapcsoltak és több nagy helyzetet alakítottak ki az egyenlítés érdekében. A lehetőségek eleinte kimaradtak, azonban a második játékrész derekához közeledve Adingra szögletét követően Franck Kessié fejelt a hosszú oldalról a rövid sarokba. Elefántcsontpart az egyenlítést követően egyre inkább vérszemet kapott, és további kimaradt lehetőségek után az utolsó tíz percen belül Adingra bejátszásából az elődöntőben is győztes gólt szerző Sébastien Haller pöckölte a hálóba a mindent eldöntő találatot.

Elefántcsontpart a csoportkörben mindössze három pontot gyűjtött, és az utolsó meccs után menesztette Jean-Louis Gasset szövetségi kapitányt, később derült ki, hogy a válogatott a négy legjobb csoportharmadik között továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba. A csapat irányítását az U23-as csapat edzője, Emerse Fae vette át, akivel sorban nyerték a meccseket és behúzták a kontinensbajnoki címet.

A végső győztes elefántcsontparti válogatott 1992 és 2015 után harmadszor nyerte meg az Afrikai Nemzetek Kupáját, ezzel a győzelmek számában beérte a fináléban legyőzött Nigériát.

Nigéria – Elefántcsontpart 1-2 (1-0)
Gólszerzők: Troost-Ekong (38.), ill. Kessié (62.), Haller (81.)

Az egyenes kieséses szakasz ágrajza

Cup tree provided by Sofascore