Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ekl: A Ferencváros ismét kikapott, így búcsúzik a további küzdelmektől

Az idegenbeli egy gólos vereség után a visszavágón hazai pályán, a Groupama Arénában kellett győznie a továbbjutás kiharcolásához a Ferencvárosnak az Olimpiakosz ellen, az Európa Konferencia Ligában.

Photo by Horvath Tamas/Getty Images

Az első meccsen egyenlő erők küzdelmét láthattuk, egy hajrában szerzett találattal mégis a görögök várhatták előnyből a folytatást. Ilyen helyzetből a magyar bajnoknak minden támogatásra szüksége volt – a nézőtéren a szurkolók igyekeztek pokoli hangulatot teremteni. Végső soron azonban a játékosokon múlt, hogy sikerülhet-e megfordítani a párharcot és tovább lépni az Ekl következő körébe.

A felek tulajdonképpen ott folytatták, ahol legutóbb abbahagyták. A mérkőzés képe, a formációk, az edzői húzások nagyon hasonlóak voltak az odavágón látottakhoz. Itt is folyton változott az, hogy ki irányít – a kezdés például épp a Fradinak sikerült jobban. Az első percekben a zöld-fehéreknél volt többet a labda: stabil, szervezett játékot mutatott be Stankovic együttese. Negyed óra után azonban Mendilibar fiai szép fokozatosan feltekerték a (Pireuszból már) jól ismert letámadásukat és ezzel együtt a Fradi kezéből is egyre inkább kikerült a kontroll. Stankovic támadásban ezúttal is a háromvédős rendszernek szavazott bizalmat, ami hasonló hatékonysággal működött, mint legutóbb. A kapuk ezúttal sem sűrűn forogtak veszélyben, így minden lehetőségnek hatalmas súlya volt.

Az első félidő végén kezdett hullámvölgybe kerülni a Ferencváros. Néhány percen belül több görög lehetőséget is feljegyezhettünk: előbb Fortounis lőhetett a 38. percben, majd egy perccel később Podence hibázott ziccert. Egy gól az Olimpiakosznak könnyen a párharc lezárását jelenthette, így észnél kellett lennie a magyar együttesnek. A 43. percben azonban újabb esélyhez jutott a vendég csapat. Egy elsőre is egyértelmű kezezést először még elengedett Turpin játékvezető, majd egy gyors videózás után végül büntetőt kellett ítélnie Mmaee megmozdulása után. Az egy hete is betaláló El Kaabi állt a labda mögé és nem hibázott – összesítésben két gólosra nőtt az Olimpiakosz előnye még a második játékrész előtt.

Innentől alaposan fel volt adva a lecke a magyar együttesnek, hiszen eddig a párharc során egyáltalán nem sikerült komoly nyomást helyezniük Paschalakis kapujára. Ebből kiindulva pedig látható volt, hogy a hátrány ledolgozásához kisebb csodára lenne szükség. Stankovic két cserével nyúlt bele a meccsbe féltávnál, ám ezek sem hoztak erős fordulatot. A sötét mezesek viszont kicsit visszaálltak és stabilizálták a játékukat, ami adott némi teret a ferencvárosi játékosoknak. A problémák azonban nem oldódtak meg: Marquinhos és a többi támadó továbbra is rengeteg labdát adtak el; a támadások során nem tudták hatékonyan bevonni Varga Barnabást és a görög kapusnak sem kellett brabvúrokat bemutatnia. Végül álló háború alakult ki. A hazaiak tologatták a labdát, az Olimpiakosz pedig lassította a játékot és stabilan állt a lábán. Az volt az ember érzése, hogy ha három napig játszanak, a Fradi akkor se talált volna be.

A párharc során mezőnyben sokszor fel tudott nőni ellenfele mellé a Ferencváros, ám nagyobb mintán nézve már kijött a minőségbeli különbség a csapatok között. A kevesebb hibát elkövető együttes jutott tovább – teljesen megérdemelten. Az Olimpiakosz így a következő körben már valamelyik csoportgyőztes ellen folytathatja, a Ferencváros pedig jó eséllyel jövőre a selejtezőkben próbálkozhat (valamelyik kupasorozatban).

Ferencváros – Olimpiakosz 0-1 (0-1)
Helyszín: Groupama Aréna (Budapest) Vezette: Turpin (FRA)
Gólszerző:
El Kaabi (43. – büntető)
Sárga lap: Varga Barnabás, Abu Fani, ill. 
Kiállítás: – ill. –

Ferencváros: Dibusz – Civic (Ramirez), Cisse, Samy Mmaee, Wingo (Makreckis) – Marquinhos (Katona), Maiga, Abu Fani, Zachariassen (Ben Romdhane) – Kodro (Pesic), Varga Barnabás. Edző: Stankovic.

Olimpiakosz: Paschalakis – Ortega, Carmo, Retsos, Rodinei – Hezze, Chiquinho (Carvalho) – Fortounis (Iborra), Horta (Masouras), Podence – El Kaabi (Jovetic). Edző: Mendilibar.