Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

“Rangadók hétvégéje” az argentin bajnokságban

Az előttünk álló hétvégén rendezik meg az idei első argentin bajnoki kiírás, a Copa de la Liga Profesional alapszakaszának legjobban várt fordulóját…

(Photo by Matias Baglietto/NurPhoto via Getty Images)

Az argentin bajnokság 28 csapatos mezőnyének tagjait szokás szerint két 14-14 csapatos csoportba sorolják a Copa de la Liga Profesional során, amelyben minden csoport ellenfél egy mérkőzést játszik valamennyi ellenfelével, valamint az ellentétes csoportból egy csapattal találkoznak – a legnagyobb riválissal.

A 14 fordulós alapszakasz végeztével csoportonként az első négy-négy helyezett jut be a rájátszásba, ahol egyenes kieséses szakaszban döntenek a bajnoki cím sorsáról.

Az argentin bajnokság legnagyobb párharcai között számtalan, több mint százéves múltra visszatekintő (városi) rivalizálást különböztethetünk meg. Argentínában a labdarúgás mindig is központi téma volt, így a gyerekeknek már fiatalkorukban színt kell vallaniuk kedvenc csapatukról, amely aztán később meghatározza, s végig is kíséri életüket. A klubszínek képviselete a legkevésbé sem csak a bajnoki mérkőzés 90 perce alatti szurkolásról szól, hanem az élet minden területén képviselniük kell kedvenc klubjukat, amely egyfajta vallási köteléket jelent az egyes családokon belül generációról generációra.

A legjobban várt rangadót, a Superclásicót a River Plate és a Boca Juniors magyar idő szerint vasárnap este 21 órától vívja egymással a Monumentalban.

A két egyesület eleinte egymás szomszédságában, Buenos Aires városának La Boca nevű negyedében székelt, de két évtized után a River elköltözött a gazdagok által lakott Núnezbe – részben innen ered a szegénynegyedben maradó Boca által később rájuk ragasztott „milliomosok” becenév. A Superclásico a tabellán elfoglalt helyezéstől függetlenül mindig ádáz csatát hordoz magában, és aligha számít bármit, hogy egyik csapat sem volt kirobbanó formában az elmúlt hetekben. A százéves történelmük során a Boca és a River útja számtalanszor keresztezte egymásét: megannyi izgalmas párharcot, bajnoki címekért folyó csatározást vívtak egymás ellen. A két csapat versengése a világ legnagyobb rangadói közé tartozik.

Emellett szombaton az avellanedai derbi keretein belül az Independiente és a Racing Club néz egymással farkasszemet, míg egy másik fővárosi rangadón az Huracán és a San Lorenzo csatázik egymással, a három córdobai csapat közül pedig a Belgrano és a Talleres Córdoba vív egymás ellen eben a fordulóban. A River-Boca mellett vasárnap kerül sor a La Plata-i rangadóra a Gimnasia La Plata és az Estudiantes La Plata közt, valamint a rosáriói klasszikusra a Newell’s Old Boys és a Rosário Central között, valamint a Lanús és a Banfield szereplésével a Clásico del Surt tartják meg.

A Copa de la Liga Profesional 7. fordulójának menetrendje

Szombat, 21:00 Independiente – Racing Club
Szombat, 23:30 Huracán – San Lorenzo
Szombat, 23:30 Sarmiento Junin – Barracas Central
Vasárnap, 02:00 Belgrano – Talleres Córdoba
Vasárnap, 02:00 Unión Santa Fé – Independiente Rivadavia
Vasárnap, 21:00 River Plate – Boca Juniors
Vasárnap, 23:30 Gimnasia La Plata – Estudiantes La Plata
Vasárnap, 23:45 Newell’s Old Boys – Rosário Central
Hétfő, 02:00 Instituto – Godoy Cruz
Hétfő, 02:00 Lanús – Banfield
Hétfő, 23:00 Defensa y Justicia – Deportivo Riestra
Hétfő, 23:30 Argentinos Juniors – Platense
Kedd, 01:30 Vélez Sarsfield – Tigre
Kedd, 01:45 Central Córdoba – Atlético Tucumán

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!