Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Nem árusítják a német válogatott testreszabott mezeit

Élénk vita alakult ki a német válogatott újonnan bemutatott mezeinek számformátuma miatt…

(Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images)

Az Adidas drasztikus lépésre szánta el magát a német válogatott újonnan bemutatott mezével kapcsolatban, és betiltotta a testre szabott, külön számozás szerinti mezárusístást.

A lépés oka, hogy a szurkolók felfedezték, hogy a mezen használt számozásban a 44-es szám túlságosan hasonlítana a náci párt tagjainak védelmére létrehozott félkatonai szervezet, vagyis az SS jelképére. A nürnbergi perben az SS-t bűnszervezetként tartották nyilván, így betiltották, akárcsak a jelképeit is.

Az Adidas szóvivője, Oliver Brüggen közölte: a cég elutasítja az idegengyűlölet az antiszemitizmus, az erőszak és az uszítás minden formáját.

Az Adidas 1954 óta gyártja a német nemzeti válogatott mezeit. Az együttműködés azonban 2027-től megszűnik, ezután az amerikai Nike szerezte meg a jogot, amelyet a német labdarúgó-szövetség (DFB) a jelenlegi összeg kétszereséért adott át a cégnek.

A sportszergyártó már a második számú mez miatt is sok kritikát kapott, ugyanis szakítva a hagyományokkal a sokszínűség hirdetésének jegyében rózsaszín mezt alkottak.