Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Több mint 100 milliós rekordnyereséget könyvelhetett el a Brighton

Az angol-labdarúgó-bajnokságban (Premier Leauge) szereplő Brighton & Hove Albion csapata elképesztő profitot termelt a 2023. június végéig tartó év beszámolói szerint.

 (Photo by Matthew Ashton – AMA/Getty Images)

A Brighton & Hove Albion éves profitja az elmúlt szezonban a Premier League összes klubját tekintve rekordot jelentő 122,8 millió fontra emelkedett.

A játékoseladások és az előző szezonbeli hatodik, Európa-liga-indulást érő helyezés, amit Roberto De Zerbi menedzser vezetésével értek el, hozzájárultak a közel 100 millió fontos növekedéshez, hiszen az előző évben 24,1 millió font nyereséget könyveltek el.

“Ez a Premier League történetének adózás utáni rekordnyeresége. Ez a második legmagasabb adózás előtti eredmény a 2018-as Spurs mögött. Az elmúlt szezonban a 13. legmagasabb bérköltséggel és a 17. legdrágább csapattal a hatodik helyen végeztek, ami elképesztő teljesítmény”

– nyilatkozta Kieran Maguire labdarúgó-pénzügyi szakértő.

A 2023. június végéig tartó év bevétele a 2021/22-es szezonban elért 174,5 millió fontról 204,5 millió fontra ugrott, ami több mint 17 százalékos növekedést jelent. Ezt a számot Alexis Mac Allister Liverpoolba, Marc Cucurella Chelsea-be és Yves Bissouma Tottenhambe történő eladása növelte meg, ami együttesen, a bónuszokkal együtt meghaladhatja a 140 millió fontot. Az összeg artalmazza továbbá Graham Potter és öt munkatársa távozásáért járó 21,5 millió fontos kártérítést a Chelsea-től.

A tekintélyes nyereség egy részét arra fordítják, hogy megkezdjék a klub önfenntartóbbá tételét, visszafizetve annak a közel 500 millió fontnak egy részét, amelyet Tony Bloom tulajdonos-elnök 16 éves regnálása alatt a klubba ölt. Ez azzal kezdődött, hogy 33,2 millió fonttal csökkentették a Bloomnak járó kölcsönök egyenlegét. A nyereséget egy új szurkolói zóna kialakítására is fordítják az Amex Stadionon kívül, amelyet a következő szezonban nyitnak meg. Emellett pedig ez az összeg nagyobb teret biztosít a csapat keretének megerősítésére is a nyári átigazolási időszakban.

A Brighton 2017 óta tartó Premier League-korszakában a klub veszteségből jelentős nyereségre váltott, és ez a folyamat a jövő évben folytatódik majd, amikor a jelenlegi idényre vonatkozó éves beszámolót közzéteszik. Ezek tartalmazni fogják Moises Caicedo és Robert Sanchez tavaly nyári, a 2022/23-as elszámolási időszakon kívüli eladásait a Chelsea-nek, amelyek összességében elérhetik a 140 millió fontot.