Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

PL: új pénzügyi fair play szabályokat szavaztak meg a klubok

Az angol labdarúgó-bajnokság (Premier League) klubjai új pénzügyi fair-play szabályokat szavaztak meg a következő szezontól. 

(Photo by Catherine Ivill – AMA/Getty Images)

A Premier League klubjai csütörtökön Londonban tartott ülésükön egyhangúlag elvi megállapodásra jutottak arról, hogy a következő szezontól új pénzügyi fair play-szabályokat vezetnek be.

A  2025/26-os szezon kezdetétől eltörlik a jövedelmezőségi és fenntarthatósági szabályokat (PSR), amelyek az elmúlt évtizedben azt korlátozták, hogy a klubok mennyi pénzt költhetnek, és az UEFA által 2022-ben elfogadott szabályhoz hasonló “csapatköltség-ellenőrzési” szabállyal váltják fel.

Az új rendszer, amelyet a Premier League júniusi éves közgyűlésén (AGM) még teljes mértékben ratifikálni kell, a következő szezonban a jelenlegi PSR-rendszer árnyékában fog működni.

A csütörtöki közgyűlésen tulajdonképpen két szavazás volt. Az első, amely egyhangú támogatást kapott, arról szólt, hogy a Premier League csapatköltség-szabályainak finomabb részleteiről folytatódjanak a tárgyalások, azzal a céllal, hogy az új rendszer idén nyáron bekerüljön a szabálykönyvbe. A második, amelyet a nagy többség támogatott, arról szólt, hogy az új szabályokat hogyan vezethetnék be fokozatosan.

A javasolt új rendszer szerint a klubok az éves árbevételük meghatározott százalékát költhetik csak az első csapat és az edzői stáb bérköltségeire, valamint az átigazolási díjak és az ügynöki díjak amortizált költségeire.

A közelmúltban megjelent hírekkel ellentétben a Premier League szabályait megszegő klubokat továbbra is pontlevonásokkal sújtják.