Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Világfutball: történelmi szerződést írt alá az Izraeli Labdarúgó-szövetség!

Az Izraeli Labdarúgó-szövetség (IFA) sokakat meghökkentő, történelminek is nevezhető szerződést írt alá a Dél-Amerikai Labdarúgó-szövetséggel (CONMEBOL).

 

 

Az IFA és a CONMEBOL közötti egyesség új irányvonalat nyithat a világfutballban, már ami a nemzetközi szereplések jogát illeti. A megegyezés értelmében az Európai Labdarúgó-szövetséghez (UEFA) tartozó Izrael ugyanis a jövőben meghívott résztvevője lehet a CONMEBOl által szervezett sorozatoknak, így például a Copa Americának is, de akár a női vagy az ifjúsági futball területein is.

A szerződő felek a szerződés aláírásával mint mondták, szemléltein szeretnék a határokon átívelő sportdiplomácia működését, valamint szimbolikusan utalva a béketeremtésre is, amely etnikai vagy társadalmi határokon egyaránt túlmutat.

A bejelentés komoly visszhangot váltott ki, például általános vélekedés a CONMEBOL államaiban, hogy a dél-amerikai szövetség egyszerűen fittyet hány a térség múltjára, ráadásul már nem először: a CONMEBOL részéről ugyanis már voltak kezdeményezések a Copa Americán azt illetően, hogy meghívott válogatottak (Katar vagy Japán például) elindulhassanak a sorozatban – Jelentős anyagi haszon ellenében, természetesen (…)

(…) És ha már a Copa Americát említettük, a sorozat amúgy is kezd túlmutatni a dél-amerikai kontinens határai, hiszen az észak- és közép amerikai térség (CONCACAF) válogatottjai közül már öten is elindulnak a nyári tornán (Kanada, USA, Panama, Costa-Rica, Mexikó).

 

(Borítókép: Photo by Megan Briggs/Getty Images)