Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Jude Bellingham szerint többet kell tennie a futballnak a rasszizmus ellen

A Real Madrid középpályása, Jude Bellingham kiállt csapattársa, Aurelien Tchouameni mellett, miután a francia játékost a legutóbbi La Liga-mérkőzésen rasszista bántalmazások érték.

(Photo by Alex Livesey/Getty Images)

A Real Madrid középpályása, Jude Bellingham úgy véli, hogy “többet kell tenniük” a labdarúgó-szerveknek a La Ligában történt legutóbbi rasszista incidens után.

Szombaton a televíziós felvételeken látható volt, amint egy Mallorca-szurkoló majom gesztust tett, miután Bellingham csapattársa, Aurelien Tchouameni megszerezte a mérkőzés egyetlen gólját. A Mallorca vasárnap közleményben tudatta, hogy a rendőrséggel együttműködve próbálják azonosítani az illetőt.

Nem ez volt az első ilyen eset a Mallorcában: 2023 februárjában egy hazai szurkoló szintén rasszista módon bántalmazta a Real Madrid játékosát, Vinícius Juniort. A brazil csatárt rendszeresen érik rasszista szidalmazások, és az elmúlt két évben több mint tíz spanyol stadionban is célba vették.

“Azt hiszem, különösen azokon a meccseken, ahol idegenben játszunk a La Ligában, szinte már-már hozzászokik az ember”

– mondta Bellingham, miután a szombati, Tchouamenit ért rasszista gyalázkodásról beszélt a Madrid Manchester City elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő visszavágója előtt

“Többet kell tenni, akár büntetésekkel, akár azzal, hogy proaktívan reagálunk. Szörnyű úgy készülni egy meccsre, hogy tudod, hogy bántalmazhatnak, ez undorító, és a hatalom embereinek többet kell tenniük. Ez elmúlt években Vini esetében rá hárítják a felelősséget, amiatt, ahogy játszik, ahogy kifejezi magát. A sportnak hiányoznának az olyan játékosok, mint Vini, ha az ilyen dolgok miatt úgy döntene, hogy szünetet tart. Többet kell tenni az ilyen játékosok támogatásáért. Ez mindenképpen egy felhívás a felelősök felé, hogy vegyék kézbe az irányítást, de kétlem, hogy ez meg fog történni.”

Márciusban Vinicius azt mondta, hogy az ellene irányuló rasszista zaklatások egyre rosszabbak, mert az elkövetők büntetlenül maradnak, miközben egy érzelmes brazil sajtótájékoztatón sírva fakadt. A múlt hónapban Tommie Smith és John Carlos ikonikus gesztusát utánozta az 1968-as mexikói olimpiáról, amikor a Valenciában szerzett gólja után felemelte az öklét, ahol az elmúlt szezonban a legmegdöbbentőbb bántalmazással szembesült. Ezután a La Liga jelentette, hogy állítólag ismét rasszista skandálásokat hallottak róla az Atletico Madrid Inter elleni Bajnokok Ligája-mérkőzése előtt.