Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A La Liga elnöke két éven belül bajnoki meccseket játszana az Egyesült Államokban

Továbbra sem tett le korábbi tervéről a spanyol labdarúgó-bajnokság (La Liga) első embere, Javier Tebas, miszerint külföldre vinné a bajnoki meccseket. 

(Photo by Marco Steinbrenner/DeFodi Images via Getty Images)

Javier Tebas, a La Liga elnöke azt szeretné, ha a 2025/26-os szezonra már az Egyesült Államokban rendeznének bajnoki mérkőzéseket.

A hazai bajnoki mérkőzések külföldön való lejátszásának lehetősége azután nőtt meg, hogy a Relevent amerikai rendezvényszervező cég ejtette a FIFA ellen indított mérföldkőnek számító perét, mely 2018-ban nem járult hozzá ahhoz, hogy a Girona és a Barcelona közötti La Liga-mérkőzést Miamiba vigyék.

A Stephen Ross, a Miami Dolphins tulajdonosa által alapított Relevent azzal vádolta a FIFA 2018-ban kiadott irányelvét, amely szerint a hazai mérkőzéseket a saját területükön kell lejátszani, hogy monopolhelyzetet teremt, és megakadályozza a tisztességes versenyt. A FIFA és a Relevent a hónap elején peren kívűl megegyezett, ami azt jelenti, hogy az amerikai cég fenntartja magának a jogot a perújraindításra, amennyiben a FIFA nem áll elő az álláspontjának újragondolásával.

“Szerintem a 2025/26-os szezonra, de lesznen külföldön hivatalos La Liga-mérkőzések”

– mondta Tebas, a La Liga elnöke az Expansion című spanyol lapnak.

“Egy hivatalos mérkőzés az Egyesült Államokban megerősítené a pozíciónkat az észak-amerikai piacon, amely a La Liga második piaca Spanyolország után.”

Tebas elmondta, hogy más nagy bajnokságok is próbálkoznak hazai mérkőzések külföldre költöztetésével:

“Más nagyon versenyképes ligák is mennének külföldre, és bár nem tudjuk  mindig ugyanazt csinálni, de nem engedhetjük, hogy megelőzzenek minket.”

Tebas azt is hozzátette, hogy a La Liga nem tervezi a gólvonal-technológia bevezetését, miután a Barcelona játékosa, Lamine Yamal “szellemgólt” szerzett a Real Madrid ellen a vasárnap esti El Clasicón. Yamal lövését úgy ítélték meg, hogy nem lépte át a gólvonalat, mivel a VAR-felügyelők a rendelkezésre álló visszajátszások alapján nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy a labda bent volt-e.