Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: a Girona gyakorlatilag bebiztosította a BL-részvételt

A La Liga 33. fordulójában a Las Palmas otthonába látogatott a Girona, amely szeretett volna profitálni két riválisa ütközetéből.

Photo by Alvaro Medranda/Quality Sport Images/Getty Images

Már hetek óta nem a Real Madrid és nem is a Barcelona a Girona célpontja – a spanyol bajnokság idei meglepetéscsapata sokkal inkább a 3-4. helyek valamelyikének megtartására koncentrál. Ehhez az Atletico Madrid és a Bilbao ellenében kellene megtartaniuk előnyüket a táblázaton. Ha pedig sikerrel járnak, óriási meglepetésre jövőre a Bajnokok Ligájában láthatjuk majd őket. Az elmúlt évek eredményeiből kiindulva a top 4-hez Spanyolországban nagyságrendileg 70 pont körül kell termelni. A Gironának 68 összegyűjtött egysége volt a mostani forduló előtt, így egy esetleges győzelemmel szinte bebiztosíthatták a BL indulást – főleg úgy, hogy az Atletico és a Bilbao egymás ellen lép pályára ebben a fordulóban.

A Las Palmas ugyanakkor egy rendkívül kemény és kellemetlen csapat – az idei másik üde színfoltja a ligának. Oda kell figyelni rájuk – különösen hazai pályán. Ezúttal is bekezdtek. A sárga mezesek agresszív letámadással indítottak, ami köztudottan nem szokott ízleni Michel Gironájának. A 8. percben David Lopez buta hibájának köszönhetően ráadásul büntetőhöz jutott a hazai csapat, így könnyen repülőrajtot vehettek volna. Sandro Ramirez azonban rontott: a korábbi barcelonai támadó a jó irányba vetődő Gazzanigát lőtte fejbe, így a gól elmaradt. A Las Palmas viszont a félidő első felében szinte megfojtotta a Gironát – a fehér mezes vendégek szinte pályán se voltak.

A 26. percben azonban egy szöglet utáni lerántás miatt a Girona kapott tizenegyest. A góllövőlistát vezető Dovbyk állt a labda mögé, az ukrán azonban borzasztó mégrehajtónak bizonyult. Gurítása kipattant a kapusról, érkezett azonban David Lopez, aki javítva korábbi hibáját, végül megszerezte a vezetést csapatának. A Girona innentől valamelyest magára talált. Akadt pár lehetőségük, ahogy a Las Palamasnak is, de több gól már nem esett a szünetig. Egy gólos vendég előnnyel mehettek pihenőre a csapatok.

A második játékrészt a Girona nyitotta jobban. A katalánok eldugták a labdát és a tőlük megszokott stílusban próbálták összeroppantani a bekkelő Las Palmast. Az 56. percben egy parádés szóló után Yan Couto hozott össze egy újabb büntetőt a Gironának: a brazil nem kis színészi teljesítménnyel dobta el magát a tizenhatoson belül, a játékvezető viszont a videós visszanézést követően is kitartott amellett, hogy szabálytalankodtak vele szemben. Ismét Dovbyk állt a labda mögé, ezúttal viszont nem hibázott, hanem megduplázta csapata előnyét.

A folytatásban a Las Palmas már nem tudott jelentős erőt kifejteni – egyszer megzörgették még a felső lécet, többre azonban nem futotta az erejükből. A Girona így vagy úgy, de nyerni tudott és fontos pontokat gyűjtött, ami szinte garantálja számukra a BL kalandot a következő szezonra. Innentől már leginkább csak az lesz a kérdés, hogy elérhető-e számukra a top 3 az Atleticóval szemben.

Las Palmas – Girona 0-2 (0-1)
G.: David Lopez (26. – büntető), Dovbyk (56.)

A La Liga 33. fordulójának eddigi eredményei és további programja

Péntek
Real Sociedad – Real Madrid 0-1

Szombat
Las Palmas – Girona 0-2
16:15 Almería – Getafe (Tv: Spíler 2)
18:30 Alaves – Celta Vigo (Tv: Spíler 2)
21:00 Atlético Madrid – Athletic Bilbao (Tv: Spíler 2)

Vasárnap
14:00 Cadíz – Mallorca (Tv: Spíler 2)
16:15 Granada – Osasuna (Tv: Spíler 2)
18:30 Villarreal – Rayo Vallecano (Tv: Spíler 2)
21:00 Betis – Sevilla (Tv: Spíler 2)

Hétfő
21:00 Barcelona – Valencia (Tv: Spíler 2)

A bajnokság aktuális állása

Standings provided by Sofascore