Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2024: a játékvezetők csak a csapatkapitányokkal fognak egyeztetni

Az UEFA kiadta a tájékoztató iránymutatását az Európa-bajnokságra a játékvezetők viselkedésével kapcsolatban…

(Photo by Jonathan Moscrop/Getty Images)

Az UEFA játékvezetésért felelős vezetője, Roberto Rosetti kijelentette, hogy az Európa-bajnokságon a mérkőzések játékvezetői az egyes csapatokból csak a csapaktpiányokkal fognak egyeztetni a vitás kérdésekben. Amennyiben a kapitányon kívül bármely más játékos a bíróhoz közeledik, és a tiszteletlenség vagy ellenszegülés bármilyen jelét mutatja, sárga lapot kap.

“Készek vagyunk beszélni és több részletet megosztani a játékosokkal és edzőkkel, hogy segítsük nekik az ítéletek megértését” – jelentette ki a vezető.

Rosetti azzal érvelt, hogy a döntéseket nem lehet úgy elmagyarázni, hogy a játékosok körbeveszik a bírókat. Ezért szeretnék azt, hogy csak a kapitány kérdezzen rá a vitatott esetekre. Amennyiben kapus a kapitány, a mezőnyjátékosok közül kell „kapcsolattartót” kijelölni.

“A válogatottakból kizárólag a csapatkapitányok jelezhetnék igényüket az egyeztetésre. A kapitányok felelőssége, hogy biztosítsák: csapattársaik tanúsítsanak tiszteletet a játékvezető irányába, a többiek pedig tartsanak távolságot és ne vegyék körbe a bírót” – tette hozzá.

Rosetti szerint az UEFA célja az 51 mérkőzéses tornán, hogy a bírók és a csapatkapitányok közötti beszélgetések elősegítsék az „egészséges légkört a felek között”.