Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Hazatért és hat év után bajnoki címre vezette a PSV Eindhovent a tapasztalt holland szakember

Peter Bosz a 2016/2017-es idényben elképesztő szezont produkált egy rendkívül fiatal Ajax élén. A csapatot bevezette az Európa-liga döntőjébe, ahol az akkor José Mourinho által irányított Manchester Uniteddel szemben maradtak alul. Bosz kezei alatt kezdték el bontogatni szárnyaikat olyan ifjú tehetségek mint például Matthijs de Ligt, Frankie de Jong vagy éppen Justin Kluivert. Gyakorlatilag tehát ő tette le az alapjait annak az Ajaxnak, mellyel később Erik ten Hag komoly sikereket ért el. A kiemelkedő idény miatt Peter Bosz megkapta edzői karrierjének nagy lehetőségét, 2017 nyarán leülhetett a Borussia Dortmund kispadjára, majd később a Bayer Leverkusent és az Olympique Lyont is irányította. Tavaly júliusban hazatért és a PSV Eindhoven vezetőedzője lett, de mielőtt ebbe jobban belemennénk, menjünk vissza jobban edzői karrierjének a múltjába és tekintsük át részletesebben… 

(Photo by ANP via Getty Images)

Játékosként…

Peter Bosz a Feyenoord játékosaként egy Rapid Wien elleni KEK elődöntő mérkőzésen – (Photo by Tony Marshall/EMPICS via Getty Images)

Peter Bosz összességében egy korrekt karriert futott be játékosként. Megfordult Hollandián kívül Németországban, Franciaországban, de játszott Japánban is. Pályafutása legszebb időszakát kétségtelenül a Feyenoordnál töltötte, ahol 1991-1996-ig futballozott. Meghatározó tagja volt annak a csapatnak, amely 1992 és 1995 között bajnoki címet és három Holland Kupát nyert. Emellett 8-szor pályára lépett a holland válogatottban, részt vett az 1992-es Európa-bajnokságon, a Németország elleni találkozón 3 percet kapott. Karrierjét 2000 januárjában fejezte be a japán JEF United Chiba színeiben.

Edzői karrierjének kezdete…

Peter Bosz a Heracles mestereként – (Photo by VI Images via Getty Images)

Visszavonulása után fél évvel edzőnek állt, első megbízatását szülővárosának csapatától, az AGOVV Apeldoorn együttesétől kapta. A klub a holland ötödosztályban szerepelt, Peter Bosz 2000-2002-ig irányított a gárdát, melyet a 2001/2002-es szezont követően felvitt a negyedosztályba. Ezt követően hatalmas szintet léphetett, hiszen az élvonalban érdekelt De Graafschap élére nevezték ki. Bár az együttes végig a kiesés szélén állt, ennek ellenére nem küldték el, a bennmaradás végül nem sikerült. Egy évvel később a másodosztályú Heracles Almelo vezetőedzője lett, a 2004/2005-ös idényben bajnoki címre vezette a csapatot, majd ezt követően bent is tartotta tanítványai az élvonalban. Peter Bosz 2006 nyarán visszalépett az edzői karrierjétől, hiszen a Feyenoord technikai igazgatója lett, egészen 2009 januárjáig töltötte be ezt a posztot. 

Egyre feljebb az edzői ranglétrán…

Peter Bosz a Vitesse vezetőedzőjeként – (Photo by VI Images via Getty Images)

Peter Bosz vezetőedzői karrierje kétségtelenül 2010 után kezdett igazán beindulni. A holland szakember nyáron visszatért a Heracles Almelo élére, második ciklusa három évig tartott, a csapatot mindhárom szezonban simán bent tartotta, emellett a 2011/2012-es kiírás folyamán a Holland Kupa döntőjébe vezette tanítványait, a Heracles a Cocu vezette PSV Eindhovennel szemben maradt alul nagyon simán. Boszt 2013 nyarán a Vitesse nevezte ki, ahol 2016 januárjáig dolgozott. Az arnhemi alakulatottal a 2013/2014-es idényben majdnem csodát csinált, hiszen a 27. fordulóban még a 2. helyen állt a klub, ám a hajrára jócskán visszaesett a teljesítmény, ennek köszönhetően végül csak a 6. lett a Vitesse. A következő szezonban az 5. helyen végzett vele az együttes, majd a 2015/2016-os kiírás során szintén az 5. pozícióban volt az arnhemi gárda, amikor Bosz távozott. A holland tréner a Maccabi Tel Aviv hívására mondott igent 2016 januárjában, az izraeli alakulattal mindössze 1 vereséget szenvedett el, azt sem a bajnokságban, hanem a kupadöntőben, ám a bajnoki címet nem tudta megszerezni a csapattal, mely a 2. hely végzett mindössze 2 pontra lemaradva a bajnok Hapoel Be’er Shevától. 

Az amszterdami meló…

Peter Bosz nyakában az El-ezüsttel, valamint Donny van de Beek és Lasse Schöne társaságában az Ajax trénereként – (Photo by Etsuo Hara/Getty Images)

Fél évet követően visszatért Hollandiába, 2016 nyarán az Ajax Amszterdam irányítását vette át Frank de Boertól, aki az Inter élére távozott. Peter Bosz kezei alatt nagy meglepetésre egészen az Európa-liga döntőjéig menetelt a klub, a fináléban végül a Manchester Uniteddel szemben maradtak alul, míg a bajnokságban csupán 1 ponttal előzte meg őket a Feyenoord. Ez a szezon azért volt inkább különleges, mivel rengeteg fiatal tehetségnek adott esélyt. Ekkoriban kezdte el bontogatni szárnyait Frenkie de Jong, Justin Kluivert, Donny van de Beek vagy éppen Matthijs de Ligt. Többen az Erik ten Hag féle Ajax alapillérei lettek, de manapság többen top csapatok meghatározó tagjai. Bár ők nem saját nevelésű futballisták, viszont Davidson Sánchez vagy Hakim Ziyech akkor csatlakoztak az amszterdami gárdához, amikor Peter Bosz lett a vezetőedző. 

A külföldi évek…

Peter Bosz nem tudott huzamosabb ideig megragadni a Dortmund kispadján – (Photo by TF-Images/TF-Images via Getty Images)

Az Ajax Amszterdamnál eltöltött szezonját követően nem volt nagy meglepetés, amikor 2017 nyarán a Borussia Dortmund edzője lett. A bajnokságban nagyon jól kezdett vele a BVB, 7 forduló után veretlenül vezette a tabellát a csapat, azonban a Bajnokok Ligájában nagyon gyengén muzsikált a klub. A rendkívül jó bajnoki szereplés sem tartott nagyon sokáig, hiszen a 8. fordulótól kezdve a Dortmund egy meccset sem nyert meg a Bundesligában Bosz irányítása alatt, a BL-ben pedig mindössze 2 pontot gyűjtöttek össze tanítványai. Az egyre inkább csak romló teljesítmény miatt már decemberben menesztették.

Leverkusenben már huzamosabb ideig megragadt, de a nagyobb sikerek itt is elmaradtak – (Photo by Eurasia Sport Images/Getty Images)

Egy évvel később újra Németországban kapott lehetőséget, 2018 decemberének végén a Bayer Leverkusen kispadjára ülhetett le. A holland szakember Heiko Herrlich helyét vette át a ‘Gyógyszergyáriak’ élén, ahol jóval hosszabb időt töltött el, mint a Dortmundnál. A 2018/2019-es szezonban sikerült bevezetnie a Leverkusent a Bajnokok Ligájába, míg a következő idényben éppen csak lemaradt róla a klub, de a Német Kupában döntőig vezette játékosait, igaz a fináléban alul maradtak a Bayern Münchennel szemben. A 2020/2021-es kiírás végéhez közeledve menesztették a csapat éléről, miután egyre nagyobb hullámvölgybe kerültek Bosz kezei alatt, a 17. fordulóban még a 3. helyen állt a Leverkusen, a 26. fordulóban már csak a 6. pozíciót foglalt el a gárda. A németországi időszaka tehát elég vegyesre sikeredett, nagyobb sikereket nem tudott elérni. 

Sokat nem kellett várnia az új megbizatásra, hiszen 2021 májusában az Olympique Lyon vezetőedzője lett. A 2021/2022-es idényben az OL a 8. helyen végzett vele, míg az Európa-ligában a negyeddöntőig vezette tanítványait. A 2022/2023-as szezont nagyon erősen kezdte a Lyon, majd beütött a ‘Dortmund-effektus’, azaz jött egy hatalmas lejtmenet, így a 10. forduló után menesztették. 

Hazatérés, bajnoki cím, avagy az első nagy trófea…

Peter Bosz a bajnoki serleggel a kezében – (Photo by Photo Prestige/Soccrates/Getty Images)

Hat esztendőt követően hazatért Peter Bosz, méghozzá a PSV Eindhoven élére. A klub 2018 óta nem nyert bajnokságot, de 2022-ben Roger Schmidt, míg 2023-ban Ruud van Nistelrooy vezetésével elnyerték a Holland Kupát (KNVB Cup). Cocu távozását követően több edzőt is ‘elfogyasztott’ a PSV, őt Mark van Bommel váltotta, majd jött Ernest Faber, Roger Schmidt, Ruud van Nistelrooy, majd Fred Rutten, igaz Faber és Rutten ideiglenesen kinevezett edzők voltak. Peter Bosz megtörte a jeget és 2018 után újra bajnoki címig vezette a PSV Eindhovent. Egészen a 27. fordulóig veretlenül állt a klub a bajnokságban, az elképesztő sorozatnak a NEC Nijmegen vetett véget. Gyakorlatilag féltávnál már biztosra lehetett venni, hogy ezt a szezont hatalmas előnnyel nyerheti meg az eindhoveni gárda. Ez így is lett, emellett a Bajnokok Ligájában szintén szépen teljesített a PSV, a nyolcaddöntőben a döntőig menetelő Dortmund ejtette ki Bosz tanítványait.