Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: a Bayer Leverkusen lett az első csapat, amely veretlenül teljesítette a szezont

Elképesztő szezont tudhat maga mögött a német labdarúgó-bajnokságot (Bundesliga) megnyerő Bayer Leverkusen, amely több rekordot is megdöntött az idény során. 

(Photo by Hesham Elsherif/Anadolu via Getty Images)

A Bayer Leverkusen lett az első olyan csapat, amely egy teljes Bundesliga-szezonon keresztül veretlen maradt, miután szombaton 2-1-re legyőzte az Augsburgot. Xabi Alonso csapata 28. meccsét nyerte meg a szezonban, a győzelmet pedig Victor Boniface és Robert Andrich góljai pecsételték meg.

A Leverkusen emellett hat döntetlent játszott, de egyszer sem kapott ki, így 90 ponttal zárta az idényt. Ennél csak a 2012/13-as szezonban a Bayern München szerzett többet (91).

A Bayern eközben a harmadik helyen végzett, miután 4-2-re kikapott a Hoffenheimtől. A Stuttgart a Borussia Mönchengladbach elleni 4-0-s győzelmével egy ponttal Thomas Tuchel csapata előtt zárta az idényt. A 2010/11-es szezon óta először fordult elő, hogy a Bayern nem jutott be az első két helyezett közé a német élvonalban.

A Leverkusen ráadásul ebben a szezonban minden sorozatban veretlen, nem csak a német bajnokságban, és közben bejutott a Német Kupa és az Európa-liga döntőjébe is.

A hónap elején a Leverkusen 2-2-es döntetlenje az AS Roma ellen az Európa-liga elődöntőjében bebiztosította, hogy a német csapat 49 mérkőzés óta veretlen legyen, ezzel pedig megdöntötte a leghosszabb vereség nélküli sorozat rekordját az UEFA klubversenyeinek 1955-ös bevezetése óta. Ezt eddig a portugál Benfica tartotta, amely 1963 decemberétől 1965 februárjáig 48 egymást követő mérkőzésen nem szenvedett vereséget. Az a legendás Benfica-csapat, amelyet Eusebio vezetett, veretlenségi sorozatuk alatt megnyerte a portugál bajnokságot és a kupát is.

A Leverkusen szériája az FC Teutonia Ottensen elleni 8-0-s győzelemmel kezdődött augusztus 12-én a Német Kupában. Alonso alatt a Leverkusen 34 Bundesliga-, 5 Német Kupa- és 12 Európa Liga-mérkőzésen maradt veretlen, és ezekből 42 meccset meg is nyert.

Sikerükkel közel kerültek a triplázás is. A Bundesliga bajnoki címét már megszerezték, véget vetve a Bayern 11 szezonon át tartó dominanciájának. Május 25-én a Német Kupa döntőjében a másodosztályú Kaiserslauternnel, május 22-én pedig az Európa-iga fináléjában az Atalantával találkoznak.