Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Marco Rossi: “Legalább három-négy csapatnak kéne versenyezni az NB I-es bajnoki címért”

A RangAdó díjátadó keretein belül a magyar válogatott szövetségi kapitánya is megosztotta gondolatait a magyar bajnokságról…

(Photo by Srdjan Stevanovic – UEFA/UEFA via Getty Images)

Az év edzője elismerést átadó Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az M4 Sportnak adott bővebb interjút az eseményen:

“Általánosságban véve néhány évvel ezelőtthöz képest, azt mondhatjuk, hogy fejlődött az NB I. Ez nem csak a fejlődéstől függ, hanem attól is, hogy sok más egyéb bajnokságnak, főleg a szomszédos országokban, csökkent a színvonala. Főleg külföldiek terén viszont nincs meg a néhány évvel ezelőtti színvonal: emlékszem például Lanzafaméra, Lazovicsra, Leandróra, de volt sok más játékos is, akinek a tudása meghaladta azt, amit most látunk a légiósoknál. Még úgy is, hogy most főleg néhány Fradi-játékos kitűnő színvonalat képvisel, de sokszor ez sajnos nem elég – ahogy azt láthattuk például a Paks elleni MOL Magyar Kupa-döntőben is. Noha a Ferencváros a legerősebb csapat Magyarországon, a Paks ellen, amikor egyetlen felvonás döntött, mégis veszített.”

Az olasz szakember kiemelte, továbbra is úgy látja, az NB I-nek és a válogatottnak is jobb lenne, ha itthon nem csak a Ferencváros lenne versenyképes, hanem másik két-három klub meg tudná nehezíteni a magyar rekordbajnok dolgát.

“Ahhoz, hogy a színvonalát és intenzitását növeljük a bajnokságnak, fontos lenne, hogy legalább három-négy csapat ott legyen, akik felvehetik a versenyt egymással. Én azt kívánnám a jövőre nézve, hogy ha az Újpest mondjuk nem is a Fradi szintjén lenne, de azért meg tudja szorongatni. A Honvéd pedig térjen vissza mihamarabb az NB I-be, mert történelmi klubokról beszélünk. Hogy ezek a csapatok, legalább három-négy visszatérhessen a korábbi, magasabb szintekre. És ilyen módon fejlődhessen a magyar bajnokság színvonala is. Ez nekem is előnyös lenne” – vélekedett Rossi.

“Nem mindenki egyforma, vannak fiatal tehetségek, akiket figyelünk, akik bár U21-ben vannak, meg kell érteniük, amikor az NB I-be bejutnak, esetleg jól is teljesítenek néhány meccsen, azzal még nem értek el semmit. Ez csak az első lépés a karrierjükben. Ha valaki azt gondolja, hogy ő egy fenomén, mert egy vagy két gólt lőtt, mert egy jó meccset játszott és megtapsolják a szurkolók, és nem dolgozik keményen, nem használja a fejét, hogy pihenjen, amikor pihennie kell, ezzel szemben más dolgokat csinál, akkor ő maga fogja befékezni a saját fejlődését. Fontos, hogy a fiatal magyarok megértsék, nekik a magyar bajnokság nem cél, hanem ugródeszka kell hogy legyen. Ezt a válogatottban megértették néhányan, akik ott vannak velem, de a többieknek is ezt kellene megérteniük” – mondta el a kapitány a fiatalabb játékosokról.

“Van, aki a Paksot kritizálja a játékstílusa miatt, de a Paksnak van egy habitusa, amelyet sikerült a játékosokra ráépíteni. Jó futballisták, akik tudják, mit kell tenniük, az elejétől a végéig küzdenek, és sikerrel teszik ezt. Az eredményeik nagy része a klub érdeme is, de az edzőé is, úgyhogy minden elismerésem. Ráadásul nem ez az első hasonó eredményük Bognárral. A futballban a vélemények különbözőek, de végső soron a számok számítanak” – tette hozzá a Paksról, amely trénere, Bognár György lett az év edzője.